Berlin Türk Cemaati, 2014’ü ‘Türkçe yılı’ ilan etti

Berlin Türk Cemaati (TGB), 2014 yılını ‘Türkçe Yılı’ ilan ettiklerini duyurdu. Türk basınıyla bir araya gelen TGB, Türk çocuk ve gençlerinin en önemli sorunlarının başında gelen anadil sorununun yanı sıra ayrımcılık, çifte vatandaşlık ve koruyucu aile ol.

Google Haberlere Abone ol
Berlin Türk Cemaati, 2014’ü ‘Türkçe yılı’ ilan etti

Berlin Türk Cemaati (TGB), 2014 yılını ‘Türkçe Yılı’ ilan ettiklerini duyurdu. Türk basınıyla bir araya gelen TGB, Türk çocuk ve gençlerinin en önemli sorunlarının başında gelen anadil sorununun yanı sıra ayrımcılık, çifte vatandaşlık ve koruyucu aile olma gibi Türk toplumun diğer önemli sorunlarına değindi.

Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz, 2014’ü ‘Türkçe Yılı’ olarak ilan ettiklerini açıkladı. Berlin’de görev yapan Türk basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Yılmaz, TGB’nin geçen yılki faaliyetleriyle, bu yıl gündeme alacakları konuları anlattı. TGB olarak en önem verdikleri konuların başında Almanya’da yaşan Türk gençlerin Türkçe eğitiminin geldiğini söyleyen Yılmaz, “Bir çocuk anadilini ne kadar iyi konuşursa, kelime hazinesi ne kadar geniş olursa, bir ikinci ve üçüncü dili çok daha rahat öğrenebiliyor. Bu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Biz de ana ilimize sahip çıkıyor ve 2014’ü Türkçe Yılı’ olarak ilan ediyoruz.” dedi.

Bu etkinliği Almanya geneline yaymak istediklerini belirten Yılmaz, “Bunun için seminerler ve toplantılar yapacağız. Broşürler ve çıkartmalar yaptırıp dağıtacağız. Bazı kurum ve kuruluşlarla ortak organizasyonlar düzenlemeyi amaçlıyoruz. Yılsonuna doğru da Türkevi’nde Türk öğrenciler arasında ‘güzel şiir okuma’ yarışması düzenlemeyi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

AYRIMCILIK İÇİN ÖZEL DANIŞMANLAR TAHSİS EDECEĞİZ

Toplantının bir diğer konusunu ise ayrımcılıkla mücadele teşkil etti. Ayrımcılıkla mücadelenin geçmişte olduğu gibi, şimdi de Türk toplumu için önemli bir yer tuttuğunu, bu yüzden dernek olarak özel danışmanlar tahsis edeceklerini ifade eden Yılmaz, “İnsanlarımız burada zaman zaman ayrımcılığa uğruyor. Ancak bu kamuoyuyla paylaşılmadığında sanki toplum içerinde hiçbir sorun yokmuş gibi bir algı oluşuyor. Bu konuları ne kadar gündeme taşırsak, problemlerin çözümüne o kadar çok katkı sağlayacağını düşünüyoruz. En yakın zamanda dernek olarak özel danışmanlar tahsis edeceğiz. Bu konuları onlar üzerinden yürüteceğiz.” şeklinde konuştu.

ÇİFTE VATANDAŞLIK KAMPANYASI İÇİN 105 BİN İMZA TOPLADIK

Geçen yıl çifte vatandaşlık için bir imza kampanyası düzenlediklerini ve bunda da başarı elde ettiklerini belirten Yılmaz, “Bu kampanyayla Almanya genelinde 105 bin imza topladık. Bu kampanyanın finalini Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel’e yaptık. Düzenlediğimiz basın toplantısıyla bu imzaları kendisine teslim ettik. 22 Eylül genel seçimleri sonrası bizim istediğimiz düzenleme olmasa da, en azından Almanya’da doğan çocuklarımız için çifte vatandaşlık alma hakkı elde edilmiştir. Bu da başarı sayılabilir.” dedi.

Koruyucu aile konusunda çok zayıf kaldıklarını, bu sayıyı yükseltmeleri gerektiğinin altını da çizen Yılmaz, “Berlin’de 230 bin Türk yaşıyor. Koruyucu aile sayısı ise 15’i geçmiyor. Bu çok düşük bir rakam. Elimizden alınan çocuklarımızı, dini, kültürü farklı ailelere kaptırmak istemiyorsak koruyucu aile olmayız. Sahip çıkmalıyız. TGB’nin bu yılki çalışmaları arasında koruyucu aile konusu yine geniş yer tutacak.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar