Berlin polisi, mültecilerin işgal ettiği okuldan çekildi

Uzun süredir Berlin’deki Gerhart-Hauptmann-Schule adlı okulu işgal eden mültecilerin burayı boşaltması için polis tarafından başlatılan girişim durduruldu. 40 kadar sığınmacı Gerhart-Hauptmann-Schule adlı okulda ikamete devam edecek.Almanya’nın...

Google Haberlere Abone ol
Berlin polisi, mültecilerin işgal ettiği okuldan çekildi

Uzun süredir Berlin’deki Gerhart-Hauptmann-Schule adlı okulu işgal eden mültecilerin burayı boşaltması için polis tarafından başlatılan girişim durduruldu. 40 kadar sığınmacı Gerhart-Hauptmann-Schule adlı okulda ikamete devam edecek.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Gerhart-Hauptmann-Schule adlı okulu 2012 yılından bu yana işgal eden ve polis tarafından zorla burayı terk etmeye zorlanan mülteciler sonunda kazandı.

Yaklaşık bir hafta önce başlatılan son polis baskınında 40 kadar mültecinin okulu terk etmesi istenmişti. Ancak okulun çatısına çıkan Romanya kökenli mülteciler buradan atlayıp intihar edecekleri tehdidinde bulununca araya yerel yöneticiler girdi.

Bölgenin Yeşiller Partili Belediye Başkanı Monika Hermann ve Belediye Meclisi Başkanı Hans Panhoff’un girişimi sonucu polis eylemi durduruldu.

Berlin’in Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) İçişleri Senatörü Frank Henkel ve Yeşiller Partili yerel yönetciler arasında oluşan siyasi kavgada nihayet mültecilerin istediği oldu.

CDU’lu içişleri senatörü, okulu polis zoruyla boşaltmayı savunurken Yeşiller Partili yerel yönetciler buna karşı çıktı. Olaya bir de mültecilere destek veren sol eğilimli halk grupları eklenince polis okuldan çekildi.

Şimdi Berlinli politikacılar, Gerhart-Hauptmann-Schule adlı okulda kalma hakkı kazanan 40 kadar mültecinin burayı barışçıl bir şekilde nasıl terk edecekleri üzerinde çalışıyor.

2012 yılında 200 kadar mültecinin okulu işgal etmesi nedeniyle öğrenciler okuldan başka okullara nakledildi ve okul binası tamamen mültecilerin kontrolüne geçti.

Evsizlerin ve kriminal kişilerin de uğrak mekanı olan okul zamanla suç vakalarının arttığı bir yer haline geldi. Polis bu nedenle 100’den fazla baskın yapmak ve çıkan olayları yatıştırmak zorunda kaldı. Son olarak bir kişi bu okulda bıçaklanarak öldürüldü.

Mültecilerden büyük kısmı polis zoruyla başka yerlere sevk edilirken, 40 kadar Romanya kökenli sığınmacı Almanya’da yasal kalma hakkı istediklerinin bu verilmez ise okulu terk etmeyeceklerini söyledi ve bunda da şimdilik başarılı olmuş görünüyorlar. CİHAN

Yorumlar