Berlin hükümeti, ABD ve İngiltere'nin casusluk faaliyetlerine karşı önlem alacak

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in, Şansölye Angela Merkel’in cep telefonu başta olmak üzere Almanya’nın iletişim ve internet altyapısını takip ettiğinin ortaya çıkmasından sonra Almanya karşı önlem almaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Berlin hükümeti, ABD ve İngiltere'nin casusluk faaliyetlerine karşı önlem alacak

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in, Şansölye Angela Merkel’in cep telefonu başta olmak üzere Almanya’nın iletişim ve internet altyapısını takip ettiğinin ortaya çıkmasından sonra Almanya karşı önlem almaya başladı. NSA skandalının üzerinden 9 ay geçtikten sonra konuyla ilgili bir çalışmanın olduğu ortaya çıktı.

Spiegel Online’da yer alan habere göre, Alman iç, dış ve askeri istihbaratları da Amerika ve İngiltere’nin Almanya’daki istihbari faaliyetlerini izleyecek ve bunlara karşı koyacak.

Alman haber dergisi on yıllardır Almanya ve bu iki “Batılı müttefiki” arasında devam eden önceki politikalardan vazgeçildiği ve bu konuda yeni bir konseptin oluştuğu yorumunu yaptı.

Bu iki ülke ve Almanya arasında özellikle 11 Eylül olaylarından sonra istihbarat paylaşımı ve işbirliği yoğunluk kazanmıştı.

Bundan böyle İngiltere ve Amerika’nın Almanya’daki faaliyetleri Rusya ve Çin ile aynı statüye alınacak ve aynı şekilde takip edilecek.

Berlin, kendi ülkesindeki Amerikan ve İngiliz diplomatik temsilciliklerine kayıtlı olan kişilerin faaliyetlerini mercek altına alacak.

Aynı şekilde Alman Ordu İstihbaratı MAD’nin de kendi branşındaki konularda benzer bir yol izleyeceği de haberde yer aldı.

Konuyla ilgili Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın ortak bir konsept hazırladığını belirten dergi, Federal Meclis’teki İçişleri Komisyonu’na üye olan bütün partilerin de konsepte sıcak baktığını duyurdu.

Federal Meclis Kontrol Konseyi’ne üye olan politikacılar Spiegel’e yaptıkları açıklamada iddiaları doğruladılar ve “Artık Almanya’nın kendisini bu tür faaliyetlere karşı koruması gerektiği yönünde nihayet somut bir adım atılacağını” söyledi. CİHAN

Yorumlar