Berdimuhamedov, Türk ve Japon heyetini kabul etti

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Japonya Bakanlar Kurulu özel danışmanı İsao İijima, Uluslararası Tokyo Fonu Profesörü Yoşiaki Sasaki, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve Japan International Group Corporation şirketi.

Google Haberlere Abone ol
Berdimuhamedov, Türk ve Japon heyetini kabul etti

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Japonya Bakanlar Kurulu özel danışmanı İsao İijima, Uluslararası Tokyo Fonu Profesörü Yoşiaki Sasaki, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve Japan International Group Corporation şirketi Başkanı Recep Özkan'ı makamında kabul etti. Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un konukları, Türkiye ile Japonya'nın Türkmenistan ile işbirliğine büyük önem verdiğini söyledi.
Türkmen lider, Türkmenistan'ın sanayileşme yönünde dev adımlar attığını söyleyerek, son model teknolojilerin Türkmenistan'a getirilmesi için çaba gösterdiklerini ve bu alanda yabancı ortaklar için önemli işbirliği zemini oluştuğunu kaydetti.
Japon Bakanlar Kurulu özel danışmanı İsao İİjima, Türkmenistan ile yeni teknolojiler ve sağlık alanında işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Japonyalı konuk, ayrıca Aşkabat ile Tokyo'nun kardeş şehir ilan edilmesini teklif ederek, turizm alanında da işbirliğinde önemli potansiyelin bulunduğunu ifade etti.
Recep Özkan ise Türkmenistan'da iş yapmak istediklerini, özellikle eğitim, bilim ve diğer alanlarda münasebetleri geliştirmek için çaba göstereceklerini kaydetti.
Görüşmede, Türkmen-Türk işbirliğine de değinildi. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Çalık, Türkmenistan'daki projeleri hakkında bilgi verdi. Türk işadamı, özellikle geçen sene temeli atılan Hazar Denizi'ndeki Uluslararası Deniz Limanı projesindeki çalışmalar hakkında Berdimuhamedov'u bilgilendirdi. Berdimuhamedov, bu projenin önemli olduğuna dikkat çekerek, aynı zamanda Türkmenistan ile Türkiye işbirliğinin de önemli bir zemin oluşturduğunu ifade etti. 1,5 milyar dolarlık liman projesi, Türkmenistan'ı bölgenin lojistik üssü yapacak. Bu dev projeye imza atacak olan Çalık Holding, Türkmenistan'da enerji ve sağlık alanında da önemli projelere imza atıyor. CİHAN

Yorumlar