Berdimuhamedov, Çin yolcusu

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, yarın 3 günlük resmi ziyaret için Çin'e gidiyor. Berdimuhamedov, 11-14 Mayıs günleri arasında Çin'e gerçekleştireceği ziyarette, bir dizi temaslarda bulunacak. Ziyaret kapsamında, iki...

Google Haberlere Abone ol
Berdimuhamedov, Çin yolcusu

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, yarın 3 günlük resmi ziyaret için Çin'e gidiyor. Berdimuhamedov, 11-14 Mayıs günleri arasında Çin'e gerçekleştireceği ziyarette, bir dizi temaslarda bulunacak. Ziyaret kapsamında, iki ülke ilişkileri ele alınacak ve karşılıklı işbirliğini üst düzeylere çıkaracak bir dizi anlaşmalara imza atılacak.

Çin ziyareti öncesinde konuşan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın Çin ile ilişkilerini geliştirmek istediğini kaydetti. Türkmenistan ile Çin ilişkileri, geçen yıl Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Aşkabat ziyaret ile stratejik düzeye çıkarıldı. İki ülke ilişkilerinde enerji sektörü ön plana çıkıyor. Pekin yönetimi, Türkmenistan'dan en fazla doğalgaz ithal eden ülke konumuna gelerek, bu alanda Rusya'nın önüne geçmeyi başardı. Çin Ulusal Petrol Şirketi CNPC, Türkmenistan'da doğalgaz sektöründe önemli yatırımlara imza atıyor. Çin şirketi, Türkmenistan'ın doğusunda bulunan Bagtıyarlık bölgesinde doğalgaz arama çalışmaları için Aşkabat yönetiminden lisans alan ilk yabancı şirket oldu. Çin şirketi, Bagtıyarlık anlaşmalı bölgeye 4 milyar dolar yatırım yaparak, iki tane doğalgaz arıtma tesisi kurdu. 2009 yılında hizmete açılan Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattı da, bu bölgeden başlıyor. Türkmenistan, 2009 yılından bu yana Çin'e yaklaşık 80 milyar metreküp doğalgaz ihraç ederken, bunun 21 milyar metreküpünü Çinliler tarafından Bagtuyarlık bölgesinde üretilen doğalgaz oluşturdu.

Türkmenistan'ın en büyük ve dünyanın en büyük 2. doğalgaz yatağı Galkınış sahasında da, Çin'in CNPC şirketinin inşa edeceği 30 milyar metreküp kapasiteli doğalgaz arıtma tesisin temeli birkaç gün önce atıldı. Türkmenistan, bu yıl itibariyle Çin'e 30 milyar metreküp doğalgaz satacak. 2016 yılında yıllık kapasite 40 milyara, 2021 yılında ise bu rakamın 65 milyar metreküpe çıkması bekleniyor.

Dünyanın en büyük 4. doğalgaz ülkesi Türkmenistan, Çin yanı sıra Rusya ve İran'a da doğalgaz ihraç ediyor. CİHAN

Yorumlar