Berdimuhamedov, Aliyev ile Bodrum'da görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde yapılan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi'ne katılmak üzere Türkiye'de bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Azerbaycan Devlet Başkanı İlham...

Google Haberlere Abone ol
Berdimuhamedov, Aliyev ile Bodrum'da görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde yapılan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi'ne katılmak üzere Türkiye'de bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev bir araya geldi. Berdimuhamedov, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok iyi bir şekilde geliştiğini kaydetti. "Azerbaycan, Türkmenistan'ın ileri sürdüğü enerji güvenliği, ulaşım koridorlarının kurulması gibi birçok uluslararası inisiyatifleri destekliyor. İki ülke dışişleri bakanlıkları arasında siyasi istişare toplantıları yapılıyor. Bu toplantılar çok verimli ve devam ettirilmesinden yanayız. Ekonomik işbirliğimiz iyi düzeyde. " ifadesini kullanan Berdimuhamedov, çeşitli alanlarda işbirliğinin arttırılmasına imkanların olduğunu söyledi.

İlham Aliyev de , Türkmenistan ile bütün alanlarda işbirliği yapmak istediklerini kaydetti. Ekonomi alanında işbirliğinin önemli bir seviyeye ulaştığını söyleyen Aliyev, ticaret hacminin arttığını, enerji güvenliği, ulaşım koridorlarının kurulması yönünde bölgesel işbirliğinin geliştirilebileceğinin altını çizdi.

Türkmenistan'ın ve Azerbaycan'ın büyük deniz limanı yapımına başladığını söyleyen Azeri lider, sözkonusu iki limanın Hazar Denizi'nde yük taşımacılığının artmasına imkan sağlayacağını ve ülkeler arasındaki ekonomik potansiyeli güçlendireceğine inandığını kaydetti.

Hazar'ın dostluk ve kardeşlik denizi olduğunu söyleyen Aliyev, önümüzdeki dönemde yapılacak Hazar'a kıyıdaş ülke Devlet Başkanları'nın Zirvesi'nin bölgede işbirliğinin olumlu bir şekilde artmasına katkı sağlayacağını belirtti. Türk Dili Konuşan Ülkeler arasında devamlı üst düzey görüşmelerin yapıldığını belirten Azeri lider, Bakü'de geçtiğimiz günlerde yapılan Türkmenistan-Türkiye-Azerbaycan Dışişleri Bakanları toplantısının önemine işaret etti.

CİHAN

Yorumlar