Belçika’da Türk asıllı milletvekili sayısı ikiye katlandı

Belçika’da dün yapılan seçimlerde 6 Türk asıllı aday federal meclise seçilmeyi başardı. Yeşiller (Groen) partisinin liste başı adayı Meyrem Almacı, milliyetçi Yeni Flaman İttifakı’nın (N-VA) adayı Zuhal Demir ve Frankofon Sosyalist...

Google Haberlere Abone ol
Belçika’da Türk asıllı milletvekili sayısı ikiye katlandı

Belçika’da dün yapılan seçimlerde 6 Türk asıllı aday federal meclise seçilmeyi başardı.

Yeşiller (Groen) partisinin liste başı adayı Meyrem Almacı, milliyetçi Yeni Flaman İttifakı’nın (N-VA) adayı Zuhal Demir ve Frankofon Sosyalist Parti (PS) adayı Özlem Özen meclise yeniden seçildi. Belçika’nın ilk Türk asıllı belediye başkanı Emir Kır (PS), Flaman Bölge Meclisi milletvekilleri Veli Yüksel (CD&V) ve Fatma Pehlivan (Sp.a) ise federal meclise giren yeni isimler oldu. Meyrem Almaci, Zuhal Demir, Veli Yüksel ve Fatma Pehlivan Flaman seçmen grubundan seçilirken, Emir Kır ve Özlem Özen ise Frankofon seçmen grubundan meclise girmeyi başardılar.

Meyrem Almacı, Türk asıllı adaylar arasında Anvers bölgesinden 44 bin oyla en fazla tercihli oy alan aday oldu.

FLAMAN MECLİSİNDE VEKİL SAYISI 1’E DÜŞTÜ

Belçika’da dün aynı zamanda Bölge ve Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri de yapıldı. Hristiyan Demokratlar’dan (CD&V) Veli Yüksel ve Flaman Sosyalist Parti’den (Sp.a) Fatma Pehlivan’ın bölge meclisinden federal meclis listesine geçiş yapmaları Flaman Bölgesi’ndeki Türk asıllı vekil sayısını 1'e indirdi. Sosyalist Parti adayı Güler Turan, tekrar seçilerek Flaman meclisine giren tek Türk asıllı milletvekili oldu.

Valon meclisinde ise şu an doğrudan seçilen Türk aday yok. Frankofon Sosyalist Parti’den 1. sıra yedek liste adayı Serdar Kılıç, asıl listeden seçilen bir adayın Valon hükümetine girmesi takdirinde meclise girebilecek.

Brüksel Bölge Meclisi’nde Türk asıllı aday sayısı üç olarak tahmin ediliyor. Elektronik oy sayımında kaynaklanan bir teknik problem sonucu vekillerin seçilip seçilmeyeceğini belirleyen tercihli oylar Salı günü açıklanacak. CİHAN

Yorumlar