Belçika'da başörtüsünden sonra uzun etek yasağı

Belçika’da okulda başörtüsü yasağından sonra şimdi de etek yasağı geldi. Charleroi’nın Institut Saint Andre Lisesi çok tartışılacak yeni bir karara imza attı.Okul yönetimi dini sembol olarak tanımlanan başörtüsünden sonra, şimdi...

Google Haberlere Abone ol
Belçika'da başörtüsünden sonra uzun etek yasağı

Belçika’da okulda başörtüsü yasağından sonra şimdi de etek yasağı geldi. Charleroi’nın Institut Saint Andre Lisesi çok tartışılacak yeni bir karara imza attı.

Okul yönetimi dini sembol olarak tanımlanan başörtüsünden sonra, şimdi de dini çağrışım oluşturması sebebi ile kız öğrencilerin uzun etekle okula gelmesini yasakladı.

Merdivenlerden inip çıkarken düşme riski taşıdığı için güya güvenlik tedbiri olarak alınan karar büyük tepki çekti.

Institut Saint Andre’de öğrenci olan E.S.'nin verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz hafta Cuma günü okul Başkanı Stamatopulos uzun etekle okula gelen bazı kız öğrencilere etek boylarını kısaltmaları yönünde talimatta bulundu. Sebebini soran öğrencilere ilk etapta emniyet tedbiri denilse de okulun müdür ve müdür yardımcıları başta olmak üzere, rehberleri ve öğretmenleri farklı gerekçe sunuyor. Söz konusu öğrenciler ile bire bir görüşmelerde uzun eteğin İslami kıyafeti çağrıştırması nedeniyle zaten yasaklanması gerektiğini söyledikleri öğrenildi.

Müslüman kız öğrencilerden okulun bu kararına tepkiler gecikmedi. E.S. arkadaşlarına destek olmak için bir hafta boyunca uzun etek eylemi düzenleyeceklerini dile getirdi. Öğrencilerin velileri ise imza toplayıp okul yönetimine başvurmayı ve bu anlamsız yasağın derhal kaldırılması yönünde talepte bulunacakları bildirildi.

Zamanlaması itibari ile de tepki çeken bu yasak, imtihan dönemi giren öğrenciler arasında ciddi rahatsızlığa sebebiyet verirken, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan E.S., “Eğer amaç güvenlikse önce uzun topuğu yasaklasınlar. Okul başkanı emniyet dese de işin aslı farklı. Rehberler, öğretmenler, hatta müdürler dâhil bazı arkadaşlarıma açıktan dini sembol olduğu için yasaklandığı söylenildi. Hem uzun etek, hem de üst kısmında sıfır kol bir badi giyen hiçbir kız öğrenciye bu ikaz yapılmadı. Sadece Müslüman kız öğrenciler uyarıldı. Eğer amaç emniyetse bunu nasıl açıklıyorsunuz?” dedi.

Okul yöneticileri konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti. CİHAN

Yorumlar