Bavyera'da seçim heyecanı randevu sorunuyla başladı

Cumhurbaşkanı seçimi için Almanya'da yaşayan vatandaşlar, Münih'te kurulan seçim sandıklarında oylarını sabah 07:00'dan itibaren kullanmaya başladı. Bazı vatandaşlar gönül rahatlığı ile oylarını kullanırken, işlerinden izin alıp,...

Google Haberlere Abone ol
Bavyera'da seçim heyecanı randevu sorunuyla başladı

Cumhurbaşkanı seçimi için Almanya'da yaşayan vatandaşlar, Münih'te kurulan seçim sandıklarında oylarını sabah 07:00'dan itibaren kullanmaya başladı. Bazı vatandaşlar gönül rahatlığı ile oylarını kullanırken, işlerinden izin alıp, kilometrelerce mesafeden gelen bazı vatandaşlar ise Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) oy kullanmaları için vatandaşlara uyguladığı randevu sisteminde yaşanan hatadan dolayı oy kullanmadan geri dönmek zorunda kaldı.

Yaklaşık 40 yıldır Almanya'da yaşayan Handan ve Mehmet Şenkaya çifti, ayaklarına kadar gelen sandığa gelip oy atmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ettiler. Türkiye'nin geleceği, adalet ve demokrasi için oy kullandıklarını kaydettiler.

Seçim hakkında basın mensuplarına bir açıklama yapan Münih Başkonsolosu Hidayet Eriş, sisteme göre yaklaşık 12 bin seçmenin randevu aldığını açıkladı ve sistemden vatandaşlara verilen randevu zamanının kendilerine ulaştırılan randevu listesi ile uyuşmadığı için sorun yaşandığını ifade etti. Seçmenlerin büyük bir kısmının bundan şikayetçi olduğunu anlatan Eriş, vatandaşlara teknik açıdan bir izahat getiremediklerini ve YSK'nın da sorunun nereden kaynaklandığını bilmediğini söyledi.

Münih'in Erding kasabasında yaşayan Tayyar K., önceki gün gece YSK'nın sayfasından randevu saati ve gününe tekrar bakıp yola çıktığını, fakat kendisinden habersiz olarak randevu zamanının değiştirildiğini söyledi. ''İş yerinden izin alabilirsem yarın tekrar oy vermeye geleceğim. Zira benim randevum yarına ertelenmiş. Peki vatandaşın randevusu yarın değil de bu güne alınmışsa o nasıl oy kullanacak?'' dedi.

Augsburg kenti yakınlarındaki Bobingen kasabasından oy vermek için Münih'e gelen Cemil Koruyucu da eşinin oy vermesi için geldiklerini, ancak eşinin randevusunun yarına, kendi randevusunun ise pazar gününe ertelendiğini öğrendiklerini ve bu nedenle oy kullanamadıklarını dile getirdi. Basın mensuplarına açıklama yapan AKP, CHP ve MHP partilerinin sandık sorumluları da sistemden kaynaklanan hatanın bir an önce çözülmesini ya da randevu uygulamasının kaldırılmasını istediler. CİHAN

Yorumlar