Başbakan Erdoğan İran'a geliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük resmi ziyaret için bu akşam İran'a geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Erdoğan İran'a geliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük resmi ziyaret için bu akşam İran'a geliyor. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Haziran'da görevi Mahmud Ahmedinejad'dan devralmasından sonra İran'a ilk ziyaretini gerçekleştirecek olan Erdoğan, temaslarına yarın başlayacak.

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin davetlesi olarak İran'ı ziyaret edecek olan Erdoğan; Ayetullah Seyyid Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşecek. Erdoğan, İran Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Siyasi ve Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nde Türkiye-İran ilişkileri hakkında bir konuşma da yapacak.

ERDOĞAN'A BEŞ BAKAN EŞLİK EDİYOR

Başbakan Erdoğan'a Tahran ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik eşlik edecek. Görüşmelerde Türkiye-İran ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, ziyaret sırasında iki ülke yetkililerinin imzalaması için beş işbirliği anlaşmasının hazırlandığını açıkladı. Rahimpur, İran ile Türkiye arasındaki mevcut 20 milyar dolarlık ticaret hacminin artırılması için ticari bağların kuvvetlendirilmesinin görüşüleceğini ifade etti. Tahran ve Ankara, ticaret hacmini 2015 yılı itibariyle 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. İran'ın Türkiye'ye doğalgaz ihraç etmesi sebebiyle ticarette Tahran lehine büyük bir açık bulunuyor. İran, Rusya'nın ardından, Türkiye'nin ikinci büyük gaz tedarikçisi konumunda

Görüşmelerde Suriye'deki insanî krizin de ele alınması bekleniyor. Suriye'deki yabancı savaşçılar konusunda İran ve Türkiye isim vermeden karşılıklı suçlamalar yöneltiyor. İranlı bakan yardımcısı Rahimpur ise iki ülkenin bölgesel konulardaki tutumlarıyla ilgili farkın son dönemde kapanmakta olduğunu savundu.

RUHANİ, TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDECEK

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in ay başında İstanbul'da Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede Ruhani ve Erdoğan'ın karşılıklı ziyaretleri gündeme gelmişti. Ruhani'nin Türkiye ziyaretinin tarihinin de yarın belli olması bekleniyor.

İran'da başbakanlık makamı bulunmadığından Erdoğan protokolde Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri'nin dengi olarak görülüyor. Fakat yürütmenin başı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani. Gerçek güç ise ülkede 'rehber' olarak anılan dini lider ve başkomutan Ali Hamaney'de. Hamaney, Ruhullah Humeyni'nin vefatının ardından 24 yıl önce bu makama gelmişti. CİHAN

Yorumlar