“Barzani’yi susturmak için Irak Cumhurbaşkanlığı’nı teklif edecekler”

Irak’ın ünlü Kürt yazarı Mesud Abdulhalık, son dönmelerde sık sık bağımsızlıktan söz eden Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye Irak Cumhurbaşkanlığı görevinin teklif edileceğini söyledi. Barzani’nin bu göreve getirilerek...

Google Haberlere Abone ol
“Barzani’yi susturmak için Irak Cumhurbaşkanlığı’nı teklif edecekler”

Irak’ın ünlü Kürt yazarı Mesud Abdulhalık, son dönmelerde sık sık bağımsızlıktan söz eden Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye Irak Cumhurbaşkanlığı görevinin teklif edileceğini söyledi. Barzani’nin bu göreve getirilerek susturulmak isteneceğini öne süren Abdulhalık, Kürt liderin bu teklifi kabul edeceğine ihtimal vermediğini aktardı.

Ünlü yazar Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) yarın yapılacak Irak parlamento ve yerel seçimlerini, Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nde geçtiğimiz ekim ayında yapılan seçimlere rağmen neden hükümetin kurulamadığı ve Kürkük’ün statüsüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

TALABANİ IRAKT’TA DENGE KURMUŞTU

Bağdat hükümetinin, sık sık ‘bağımsız bir Kürdistan’ devletini kuracaklarını dile getiren Barzani'nin susturulması için kendisine Irak Cumhurbaşkanlığı görevinin teklif edileceğini iddia eden Abdulhalık, Kürt liderin bu teklifi kabul etmeyeceğini ifade etti. “Çünkü Barzani Kürt Yönetimi’nde yakaladığı başarıyı Bağdat'ta yakalayamayabilir. Barzani Kürt milliyetçisi ve özgür bir devlet kurmayı amaç ediniyor.” diyen ünlü yazar, Almanya’da tedavi gören Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin ülkede kurduğu dengenin tekrar Barzani ile hayata geçirilmeye çalışılacağını kaydetti. Kürt yazara göre Talabani’nin Irak'ta kurduğu dengenin yakalanması şu anda zor görünüyor.

MALİKİ’NİN TEKRAR BAŞBAKAN OLMASI ZOR GÖRÜNÜYOR

Mesud Abdulhalık, yarın Irak’ta yapılacak parlamento ve yerel seçimlere de değindi. Kürt yazara göre, Irak Başbakanı Nuri el Maliki, genel seçimlerde birinci parti çıkacak ama başbakan olmayacak. Abdulhalık,"Bizim gibi toplumlarda seçmen çoğu zaman iktidardan yana tavır alır. Bunu daha çok Irak'ın güneyinde hissedebiliriz. Onun için Maliki’nin partisi bir daha birinci olacak. Ama, Maliki başbakan olabilmek için çok zorlanacak. Çünkü, şu anda hem Kürtler hem de Sünni kesim kendisine karşı cephe almış durumda. Hatta eski Şii müttefiklerde kendisine destek vermiyor. Maliki'nin tekrar Başbakanlığa adaylığını koyması Irak'ı çok büyük bir sıkıntıya sürekler" şeklinde konuştu.

KÜRTLER IRAK PARLAMENTO SEÇİMLERİNE İLGİSİZ

Kürt bölgesinde yaşayan seçmenlerin, Irak parlamento seçimlerine ilgisi olduklarını aktaran ünlü yazar, Kürtlerin bölgelerinde belediye seçimlerine odaklandığını beyan etti.

Mesud Abdulhalık; "Kürt seçmenler Irak genel seçimlerine ilgisizler. Seçim propagandası sürecinde de gördük ki Kürt siyasi partileri, daha çok belediye seçimlerine odaklandı. Her ne kadar Irak Parlamento seçimleri belediye seçimlerinden daha fazla siyasi ağırlık taşısa da seçmenlerin ilgisini çekmedi. Çünkü Kürtler, Bağdat parlamentosuna gönderecekleri milletvekili sayısını biliyor ve çok beklenti içinde de değiller.” dedi.

Parlamento seçimlerinin ancak demokrasinin benimsendiği ülkelerde mana ifade ettiğine işaret eden ünlü yazar, Irak gibi ülkelerin henüz bu seviyede olmadıklarının altını çizidi. Daha önce Sünni bir iktidar tarafından Kürtlere ve Şiilere zülüm yapıldığı hatırlatan yazar, eski devrik lider Saddam Hüseyin’den sonra dikta bir rejimin bir daha gelmeyeceğini düşünen Irak halkının hayal kırıklığına uğradığını ifade etti. Irak’taki Şii iktidarın Kürtleri ve Sünni kesimi kontrolü altına almak istediğini illeri süren ünlü yazar, bunun hem Sünnileri hem de Kürtleri ümitsizleştirdiğini dile getirdi.

KERKÜK BAĞIMSIZ BÖLGE OLARAK KALACAK

Irak çeçimlerinden sonra çözüm bekleyen konulardan biri olan Kerkük meselesine değinen yazar, Kerkük'ün hiçbir yere bağlanmayacağı ve özgür bir bölge olarak kalacağını öne sürdü. Kürt Yazarı: " Kürtlerin Kerkük'ü kendi bünyesinin alması çok zor. Keza Türkmenler ve Araplar da Kerkük'ü kendi bölgesi olarak tanımlayamaz. Kerkük'te görülen tek çözüm yolu özgür bir ve özerk bir bölge olarak kalması. Kürt Yönetimi Kerkük kendi bünyesine alabilirdi, ancak altın değerinde fırsatları kaçırdı. Bu saatten sonra Kerkük’e sahip olmaları çok zor olacak." şeklinde konuştu.

DEMOKRASİNİN YOLU SEÇİMLERDEN GEÇİYOR

Bölgesel Kürt Yönetimi’nde geçtiğimiz Ekim ayında yapılan genel seçimlere rağmen, hala bir hükümetin kurulamadığını hatırlatan Abdulhalık ," Daha önce yapılan her seçimlerde hep benzer sonuçlar çıkardı. Seçimlerde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği(KYB) ve Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin partisi Kürdistan Demokrat partisi(KDP) birinci ve ikinci çıkardı. Bu iki parti iktidarı bölüşüyorlardı. Ancak, son iki seçimde yeni bir güç ortaya çıktı ve ikinci parti konumuna geldi. GORAN partisi dengeleri bozdu. Bu bölge insanını ümitlendirdi. KYB son seçimde üçüncü parti konumuna düştü. Halbuki Talabani'nin partisi çok köklü bir partidir. Dağda yıllarca savaşmış ve o parti olmasaydı bugün de olmazdı. Ama seçmen farklı bir tavır koyup KYB'i cezalandırdı. Kendileri de bu cezayı kabul ediyor." şeklinde konuştu.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde geçtiğimiz yıl Eylül ayında yapılan genel seçimlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen hala koalisyon hükümeti kurulamadı. Koalisyon hükümeti kurmak için seçimde birinci olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) anmuhalefet GORAN Hareketi ve KYB ile görüşmelerini sürdürüyor. Seçim yasasına göre koalisyon hükümeti için 57 sandalye gerekiyor. Önceki koalisyon ortakları KDP ve KYB sandalye sayısı 54 olduğundan söz konusu iki parti koalisyon kuramadı. Seçimlerde KDP 38, GORAN Hareketi 24, KYB ise 18 milletvekili çıkarmıştı. KDP ve GORAN Hareketi'nin toplam sandalye sayısı 62.

Seçimde İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) 10 sandalye, İslam Toplumu Partisi (Komela) 6 sandalye, İslami Hareket (Bızotnava), Sosyal Demokratlar, Araste ve Azadi birer sandalye kazanmıştı. Toplam 111 sandalyeli parlamentoda, azınlıklar 11 milletvekili ile temsil edilecek.

CİHAN

Yorumlar