Barzani Arabulucular ile Görüştü

Zana ve Baydemir, Barzani’yi ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Barzani Arabulucular ile Görüştü

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Suriye’nin Kuzeyi’ndeki ‘Rojava’ olarak bilinen Kürtler’in yaşadığı bölgede etkili olan PKK’nın kolu PYD arasındaki gerginliği gidermek için temaslarını sürdürüyor. Zana ve Baydemir, Barzani’yi ziyaret etti.

Kuzey Irak’tan yayın yapan Rudaw TV’nin haberine göre, Barzani Pazar günü Selahaddin kentinde Leyla Zana ve Belediye Başkanı BDP’li Osman Baydemir’i kabul etti. Toplantıda Türkiye’deki ‘Çözüm süreci ve Suriye’deki son durum, Suriye’den kaçarak Kuzey Irak’a sığınan Kürtler’in durumunun ele alındığı belirtildi.

Zana ve Baydemir’in ‘Arabulucu’ rolünü üstlendiği Suriye’deki Kürt gruplar ile Barzani arasındaki görüşmenin ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmedi . Görüşmede Diyarbakır ziyareti öncesi Barzani’nin sert tepki gösterdiği PYD’nin eş Genel Başkanı Salih Müslim'in Rusya’da bulunması nedeniyle katılamadığı ifade edildi. Bölgedeki kaynaklar, Müslim'in Avrupa ülkelerindeki programının yoğun olduğunu Kürt lider Barzani ile görüşmesi bekleniyor.

ABD DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI KUZEY IRAK’TA

Kuzey Irak’a giden ABD Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Anne Richard, Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’yi ziyaret ederek görüştü. Görüşmede, Suriye’deki durum ve bu ülkeden kaçan binlerce mültecinin durumu ele alındı. 

Birleşmiş Millletler de, Suriye’deki Kürtler’e Kuzey Irak üzerinden uçakla yardım ulaştırmaya başladı.

Kuzey Irak’tan yayın yapan Irak Kürdistan Demokrat Partisi’ne yakın Zagros TV’nin haberine göre Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, ABD Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Anne Richard ile görüştüğünü bildirdi. Görüşmede ağırlıklı olarak Suriye’deki durum ve bu ülkeden kaçan, ağır kış koşullarında çadırda kalan Suriyeli Kürt mültecilerin durumumun ele alındığı ifade edildi.

Barzani’nin Irak’taki merkezi yönetimden bu konuda yeterince yardım almadığını açıkladığı ifade edilirken Basnews, Bölgesel Kürt Yönetimi Dışişleri Sözcüsü Dindar Zebari’nin 2 milyona yakın göçmenin bölgeye sığındığını söylediğini aktardı.

Bu arada, Birleşmiş Milletler gecikmeli de olsa Suriye’ye yönelik ilk hava yardımına Pazar günü başladı. 12 gün sürdürülecek çalışmada yardım uçakları Kuzey Irak’taki Erbil kentinden Suriye’nin Haseki kentine inecek.

Yorumlar