Barroso’dan üyelik süreci tavsiyesi: Kutuplaşmadan uzak durun

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, ‘aday ülke’ statüsü kazanan Arnavutluk’a ‘AB süreci için asgari müştereklerde buluşun’ tavsiyesini yaptı.Görev süresi dolmadan önce son ziyaretlerini gerçekleştiren Barroso, Sırbistan’ın...

Google Haberlere Abone ol
Barroso’dan üyelik süreci tavsiyesi: Kutuplaşmadan uzak durun

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, ‘aday ülke’ statüsü kazanan Arnavutluk’a ‘AB süreci için asgari müştereklerde buluşun’ tavsiyesini yaptı.

Görev süresi dolmadan önce son ziyaretlerini gerçekleştiren Barroso, Sırbistan’ın ardından Arnavutluk’a geldi. Başbakan Edi Rama tarafından resmî törenle karşılanan Barroso, ortak basın toplantısında “Doğu Avrupa ülkelerinin AB'nin bir parçası olma perspektifi gerçektir.” mesajını verdi.

Aday ülkelerin gereken reformları yapması halinde AB’nin de taahhütlerini yerine getireceğini vurgulayan Portekizli siyasetçi, Arnavutluk’a kutuplaşma uyarısı yaptı. Barroso, “AB sizi üyeliğe kabul ederken ‘problem misiniz, değil misiniz’ diye bakacaklar. Çok fazla kutuplaşmış bir ülke problem olarak görülür. En azında AB süreci için asgari müştereklerde buluşun. Demokrasinin kalitesi, demokratik toplumda ilişkilerin kalitesi çok önemli.” dedi. Barroso, aday ülke statüsü kazanmasının ardından, demokrasinin Arnavutluk’ta yerleşmesini daha yakından takip edeceklerini dile getirdi.

Barroso, Arnavutluk’ta uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele kapsamında geçtiğimiz hafta düzenlenen operasyonu memnuniyetle karşıladı ve bu tavrın gelecekte de devam edilmesini istedi.

Edi Rama ise “Aday ülke statüsü kazanılması bir zafer değildi, tersine daha fazla sorumluluk demektir. Barroso'ya reformlara devam edeceğimize dair güvence verdim." ifadelerini kullandı.

Parlamentoda konuşma yapan Jose Manuel Barroso, Meclis Başkanı Ilir Meta ve Cumhurbaşkanı Bujar Nishani’yi de ziyaret etti. CİHAN

Yorumlar