Barguti: Şaron, Filistinlilere iyi hatıralar bırakmadı

Filistin'in önde gelen siyasetçilerinden Mustafa Barguti, Ariel Şaron'un ölümünden kimsenin haz duymaması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Barguti: Şaron, Filistinlilere iyi hatıralar bırakmadı

Filistin'in önde gelen siyasetçilerinden Mustafa Barguti, Ariel Şaron'un ölümünden kimsenin haz duymaması gerektiğini söyledi.

BBC'ye konuşan Barguti, "Fakat Şaron savaş ve şiddet yolunu seçti ve Filistinlilerin hafızlarında iyi anılar bırakmadı. Filistin halkıyla barış yapmakta da büyük bir başarısızlığa uğradı." dedi.

Filistinli eski bakan Gassan Hatip de Filistin halkının Şaron'u asla affetmeyeceğini söyledi. Hatip, "Şaron hakkında sadece kötü anılara sahibiz." ifadelerini kullandı.

BATI'DAN ÖVGÜ VAR

Öte yandan, Batılı ülke liderleri ise Şaron'u övüyor. Ariel Şaron'un hayatını İsrail Devleti'ne adadığını söyleyen ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in güvenliğine dair 'sarsılmaz' taahhütlerini yeniledi. Obama, İsrail halkının kalıcı barış ve güvenlik içinde yaşaması için çabaları sürdüreceklerini belirtirken, bu kapsamda Ortadoğu'da iki devletli çözüm hedefine dikkat çekti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, "İsrail tarihinin en önemli isimlerinden" diye tanımladığı Ariel Şaron'un, barış yolunda cesur ve tartşmalı kararlar aldığını öne sürdü. Cameron, "İsrail, bugün önemli bir liderini kaybetti." dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Hayatını İsrail Devleti'ne adayan Arile Şaron, önce asker sonra da devlet adamı sıfatıyla halkı için bir kahramandı. Şaron, Gazze Şeridi'nden çekilme konusunda aldığı acı veren tarihi kararla ilgili siyasi cesaretiyle hatırlanacaktır." ifadelerine yer verdi.

ABD eski Başkanı Bill Clinton ise "Onunla çalışmak, tartışmak ve sevdiği ülkesi için her zaman doğru olanı ararken onu izlemek bir onurdu." açıklamasını yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner da Sharon'u 'modern zamanların en büyük savaşçı-devlet adamı" diye andı. CİHAN

Yorumlar