Ban Ki-mun'dan Paris İklim Anlaşması çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban'ın onaylanması çağrısı yaptığı Paris İklim Anlaşması, AP'de kabul edildi

Google Haberlere Abone ol
Ban Ki-mun'dan Paris İklim Anlaşması çağrısı
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kuruluna hitap ederek, Paris İklim Anlaşmasının onaylanması çağrısı yaptı.

Strazburg’da devam eden AP Genel Kurulunda bugün ele alınan ve oylanan Paris İklim Anlaşmasının onay süreci ile ilgili AP üyelerine hitap eden Ban, “Dünyanın en güçlü ülkelerinin katılımıyla bu anlaşmanın onaylanması önemli.” dedi. Paris anlaşmasının onaylanması için destek isteyen Ban, milletvekillerine "Tarih yazma imkanımız var.” şeklinde hitap etti.

Avrupa Birliği’nin iklim konusunda liderliği ve sorumluluk bilincini takdir ettiğini belirten Ban, “Dünyanın geleceği için en önemli ve acil konu olan çevre için birlikte çalışalım, birlikte inşa edelim.” ifadelerini kullandı.

Dünyada birçok sorunda ayrılıklar yaşandığını dile getiren Ban, “Şimdi en büyük sorunda birlikte hareket ettiğimizi gösterelim.” dedi.

Ban'ın konuşmasından sonra oylamaya geçildi. Avrupa Parlamentosu, 38'e karşı 610 oyla AB'nin Paris İklim Anlaşmasını onaylamasına yeşil ışık yaktı. Oylamada 31 parlamenter ise çekimser kaldı.

 Üye ülkelerin onayı da gerekiyor

AB üyesi 28 ülkenin çevre bakanları geçen hafta Brüksel’de bir araya gelmiş ve Paris İklim Anlaşmasının onay sürecini hızlandırma kararı alarak anlaşmanın oylanmak üzere Avrupa Parlamentosuna iletildiğini açıklamıştı. Anlaşmanın AB'de bağlayıcı hale gelmesi için yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin de onayı gerekiyor.

Şimdiye kadar küresel salınımın yaklaşık yüzde 48'ini gerçekleştiren 61 ülkenin onayladığı Paris İklim Anlaşmasının devreye girmesi için küresel sera gazı salınımının yüzde 55’ini gerçekleştiren ülkelerin onayı gerekiyor.

Paris’te Aralık 2015'te düzenlenen BM 21. İklim Zirvesi'nde küresel ortalama sıcaklık artış limitinin 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılması konusunda anlaşma sağlanmıştı. Anlaşmaya 175 ülke imza atmıştı.

Yorumlar