Bamako Eyüp Sultan Camii, ibadete açıldı

Diyanet Vakfı ve Eyüp Müftülüğü'nün, Mali’nin başşehri Bamako’da yaptırdığı Eyüp Sultan Camii, Diyanet İşleri Başkanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
Bamako Eyüp Sultan Camii, ibadete açıldı

Diyanet Vakfı ve Eyüp Müftülüğü'nün, Mali’nin başşehri Bamako’da yaptırdığı Eyüp Sultan Camii, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından ibadete açıldı.

Diyanet işleri Başkanlığı’nın Dünya'nın çeşitli yerlerinden kardeş şehir edinme projesi kapsamında İstanbul’un Eyüp ilçesi ile Mali’nin Bamako şehrinin kardeş ilan edildiğini aktaran Bamako Büyükelçiliği Din İşleri Kordinatörü İbrahim Sırmalı, sözlerine şöyle devam etti: "Diyanet İşleri Başkanlığımızın öncülüğünde dünyanın çeşitli yerleri kardeş şehir ilan edilmiştir. Bu kardeş şehirler münasebetiyle İstanbul ili Eyüp ilçesi müftülüğü tarafından Mali’de bir camii inşa edilmiştir. Bu camiinin inşaatı tamamlanmış, şu anda açılışı beklenmektedir. Camiyi ziyaret eden Malililer derler ki: Bu cami Afrika’da yoktur ancak Mali’de vardır. Bamako’da vardır. Yapanlardan Allah razı olsun."

Yapımına geçtiğimiz yıl Aralık ayında başlanan Eyüp Sultan Camii ibadete hazır hale geldi ve cemaatine kavuşması için gün sayılıyor. Türkiye’den Diyanet işleri Başkanı, on ayda tamamlanan caminin açılışı için Mali'ye geldi.

Mahfeliyle birlikte yarım dönümlük bir alana sahip eser, aynı zamanda Batı Afrika’nın ilk Osmanlı-Türk mimarisindeki camii olması ile dikkat çekiyor. Yapımında kullanılan çini, mermer, halı ve diğer malzemeler Türkiye’den getirildi. Süslemeleri ve iç dizaynı Osmanlı mimarisine uygun yapılan caminin şadırvanı, İznik çinisi ve Osmanlı çeşmeleri ile donatıldı.

Türk halkından toplanan yardımlarla yaptırılan cami, yaklaşık 2 milyon Avroya mal oldu. Bamako Eyyüp Sultan Camii, 33 metrelik yüksekliğindeki minaresi ve bakır kaplama kubbeleri ile dikkat çekiyor.

Türkiye’nin Mali Büyükelçiliği, Mali Din işleri Bakanlığı, Mali Yüksek İslam Konseyi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eyüp Müftülüğü'nün birlikte düzenlediği bir tören ve Cuma Namazı ile birlikte ibadete açıldı. CİHAN

Yorumlar