Bakan Yıldız: Rusya gazında indirim söz konusu değil

Rusya’nın Soçi kentinde Rus meslektaşları ile görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarında indirim talepleri olduğunu, ancak olumlu cevap alamadıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Rusya gazında indirim söz konusu değil

Rusya’nın Soçi kentinde Rus meslektaşları ile görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarında indirim talepleri olduğunu, ancak olumlu cevap alamadıklarını söyledi. Rusya’dan doğalgaz alan özel şirketlerin zarar etme ihtimali olduğuna değinen Yıldız, Rusya’dan nükleer santral inşaatında daha hızlı hareket etmelerini istedi.

2014 Kış Olimpiyatları açılış töreni için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Soçi’ye gelen Yıldız, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) Başkanı Sergey Kiriyenko ve Eski Başbakan Yardımcısı Rosneft’in CEO’su İgor Seçin ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşme sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldız, “BOTAŞ’ın aldığı kalemlerinde herhangi bir indirim söz konusu değil.” dedi.

Yıldız, “Bundan sonra görüşmelerimiz devam edecek. Akşamüstü bir görüşme daha yapmayı ümit ediyoruz. BOTAŞ’ın aldığı fiyatlarla alakalı yani kamu alımıyla alakalı indirimler ayrı, özel sektörün aldığı indirimler ayrı. Buna indirim adını vermemiz çok doğru olmaz, çünkü BOTAŞ’ın aldığı kalemlerinde herhangi bir indirim söz konusu değil. Talebimiz var, bunu çalışacaklarını ama herhangi bir taahhütte bulunamayacaklarını söylediler.” dedi.

DOLAR ARTIŞI MALİYETLERDE CİDDİ SIKINTILAR OLUŞTURDU

BOTAŞ’ın aldığı doğalgazda indirim söz konusu olmadığını tekrarlayan Bakan Yıldız, “Şu anda ve bizim aslında beklediğimiz bir konudur. Kamunun özel sektörde olduğu gibi maliyetlerinde sıkıntı oluşmuştur. Avrupa ülkeleri gibi dolarla alıp dolarla satan ülke değiliz biz. Paradaki parite farkları ve yüzde 20 kadar farklar bizim için sıkıntıdır.” şeklinde konuştu. Konuyla ilgili görüşlerini Rus yetkililere ilettiklerini belirten Enerji Bakanı, “Onlar da bir çalışma yapacaklarını ama bir seviyede taahhütte bulunamayacaklarını belirttiler.” dedi.

MÜDAHALE OLMAZSA ÖZEL SEKTÖR CİDDİ ZARARLAR EDEBİLECEK

Dolar artışının, doğalgaz alan özel şirketlere yansıması nasıl olduğu yönündeki soruya cevap veren Bakan Yıldız, “Özel şirketler 10 milyar metreküp doğalgaz alımına sahipler. Eğer 2014 yılında müdahale olmaması halinde çok ciddi zarar edebilecekler.” ifadelerini kullandı.

Yıldız, “Şimdi 2014 yılında çok fazla kar öngörüleri olmayabilir, ama en azından zarar etmemeleri ve piyasa faaliyetlerinin devam etmesi bizim için önemlidir. Yükselen dolarla alan ve TL ile satan şirketler için ciddi sıkıntılar doğurmuştur, açık pozisyonda çalışıyorlar. Gazprom’un gaz maliyetlerini finanse edecek tarzda bir çalışma yaptığını böylece görüyoruz ama piyasayı bizde dikkatle takip ediyoruz.” dedi.

NÜKLEER SANTRALDE HIZLANMAMIZ GEREKİYOR

Nükleer santrallerle ilgili hızın artırılması konusunu Kriyenko ile görüştüklerini ifade eden Bakan Yıldız, “Fukuşima’dan sonra güvenlik endekslerinin artırılması, stres testlerinin değerlendirilmesi ile alakalı. Bundan sonra da ÇED süreci var. İnşaat izin süreci var. Lisanslama süreci var. Her birini değerlendirmemiz gerekiyor. İki ayrı komite kuruldu. Bu iki komite daha hızlı çalışmaların yollarını arayacak.” bilgisini verdi.

Türkiye’de nükleer santrali inşa edecek Rus şirketin bankadaki sermaye yapısını 2,8 milyar TL’ye çıkardığını kaydeden Yıldız, bunun önemli bir güven göstergesi olduğunun altını çizdi. CİHAN

Yorumlar