Bakan Yıldız: Ham petrol satılmadan Irak’taki durumlar normalleşmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak’taki merkezi hükümet ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki petrol gerginliğine değinerek, ‘‘Ham petrol satılmadan Irak’taki durumlar normalleşmez. Biz Irak’ın normalleşmesi için çaba...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Ham petrol satılmadan Irak’taki durumlar normalleşmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak’taki merkezi hükümet ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki petrol gerginliğine değinerek, ‘‘Ham petrol satılmadan Irak’taki durumlar normalleşmez. Biz Irak’ın normalleşmesi için çaba gösteriyoruz’’ dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e refakat eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Türkiye’nin kurulu gücünün büyümeye devam ettiğini kaydeden Yıldız, ‘‘Türkiye 2013 yılında çevresindeki en az 8-10 tane ülkeler kadar oraya güç eklenmiş oldu. Son bir yılda kurulu güçte artışımız yüzde 13’ler civarında. Bu, Türkiye’nin büyüme rakamlarının da üstündedir. Refah seviyesi arttıkça daha çok enerji üreteceğimize inanıyoruz’’ şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız, Gürcistan’ın yanı sıra Türkiye’nin Azerbaycan ve Arnavutluk’tan elektrik alacağının olduğunu ifade ederek bunu zaman içinde geri alımlarının gerçekleştirileceğini kaydetti. Tiflis’in içinden de geçen Kura nehri üzerinde kurulacak bir elektrik santralinde Türkiye’nin hissesinin yüzde 80 civarında olacağını ifade eden Yıldız, önümüzdeki hafta heyetlerin konuyu masaya yatırmak için Ankara’da toplanacağını aktardı.

Kuzey Irak’tan gelen ham petrol konusunda ise Bakan Yıldız, her gün 100 bin varil ham petrolün geldiğini ifade ederek, ‘‘Zannediyorum üç dört içinde tanklarda ayırdığımız miktar dolmuş olacak. Tekrar söylüyorum, bu petrol Irak’ın petrolü. Satışını yapacak olanlar Iraklılar. Satacakları zaman biz de sevkiyatı yaparız. Kuzey Iraklı kardeşlerimiz için ayırdığımız 2,5 milyon varillik bir kapasite var’’ dedi.

Normalleşecek olanın Türkiye olmadığını kaydeden Bakan Yıldız, ‘‘Normalleşecek olan Irak ilişkileridir. Irak’ın kendi arasındaki ilişkilerdir. Ham petrol satılmadan Irak’taki durumlar normalleşmez. Biz Irak’ın normalleşmesi için çaba gösteriyoruz.’’ ifadelerini kullandı. TÜPRAŞ’ın ihtiyaç duyması halinde Irak’tan ham petrol alabileceğini ifade eden Yıldız, kendilerinin hükümet olarak arz güvenliğinden sorumlu olduklarını ham petrolün ticaretinden TÜPRAŞ’ın mesul olduğunu söyledi. CİHAN

Yorumlar