Bakan Özoğuz: Almanya yabancılara yerel seçim hakkını vermeli

Almanya Uyum Bakanı Aydan Özoğuz (SPD), Almanya'da yaşayan ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayan yabancılara yerel seçim hakkı verilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Özoğuz: Almanya yabancılara yerel seçim hakkını vermeli

Almanya Uyum Bakanı Aydan Özoğuz (SPD), Almanya'da yaşayan ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayan yabancılara yerel seçim hakkı verilmesini istedi. Welt gazetesine konuşan Özoğuz, Almanya'nın nereden gelirse gelsin ülkedeki tüm insanlara bu ülkenin bir parçası olduğu yönünde mesaj vermesi gerektiğinin önemli olduğunu vurguladı. Bakan, yerel seçim hakkının bu noktada önemli bir sinyal olacağını söyledi.

Bakan Özoğuz, “Almanya'da yaşayan herkes yakın çevrelerinde olup bitenler konusunda söz hakkına sahip olmalıdır. Şu an itibariyle Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı olmayanların bu konuda bir söz hakkı yok.” dedi. Yerel seçim hakkının Almanya'da yaşayan tüm yabancılar için de tanınmasının gerekliliğini anlatırken Berlin'de eski Tempelhof havaalanı yerinin imara açılması konusunu örnek gösteren Özoğuz, bu havaalanının çevresinde AB ülkelerinden gelmeyen çok sayıda insanın da yaşadığını hatırlattı. Bakan Özoğuz, yapılacak bir oylamada bu insanların isteklerinin de dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Özoğuz, “Uzun süredir Almanya'da yaşayan üçüncü ülke vatandaşları için yerel seçim hakkını tanımak önemli bir araç konumundadır. Bizim demokrasimizde herkes hangi pasaporta sahip olursa olsun yakın çevresi ile ilgili söz hakkına sahip olmalıdır.” açıklamasında bulundu.

"BEN DE AYRIMCILIĞA UĞRADIM"

Aydan Özoğuz Türkçe soy ismi taşıyan kendisinin de Almanya'da ayrımcılığa uğradığını söyledi. Lisede tüm öğrencilere ‘Siz’ diye ve soy isimleri ile hitap edilirken, kendisine ‘Aydan’ denildiğini belirten Özoğuz, bunu saygısızlık olarak gördüğünü söyledi. Bir Alman ile evli olan Aydan Özoğuz, Hamburg'da yaşadığı dönemde ev ararken kendi ismi ile aradığında zorluk çektiğini, ancak kocasının ise Alman ismi ile çok daha fazla randevu alabildiğini kaydetti.

Özoğuz ayrımcılığa karşı ne yapılabileceği konusunda ise bir taraftan halkı aydınlatma ve bilgilendirme çalışmalarının önemine dikkat çekerken, diğer taraftan isimlerin yazılmadığı anonim iş başvurusu uygulamalarının yardımcı olabileceğini kaydetti. Bu konuda federal devlet kurumlarında da anonim iş başvurusuna geçilmesi konusunda İçişleri Bakanı Thomas de Maziere ile görüştüğünü söyleyen bakan, isimsiz başvurularla isme göre değil, kişinin kabiliyetine göre tercihin mümkün olabileceğini kaydetti.

"ALMANCA ÇOK ZOR BİR DİL"

Almanya'nın yabancıların dil öğrenmesi için bugün diğer ülkelere kıyasla daha fazla para harcadığının hatırlatılması üzerine Özoğuz, “Almanca gerçekten çok zor bir dil. Aralarında kalifiye elemanların da bulunduğu birçok yabancı Almancayı öğrenemediği için Almanya'yı terk ediyor. Almancayı öğrenmek İngilizce öğrenmek gibi kolay değil.” dedi.

BOSBACH, ÖZOĞUZ’UN TALEBİNE İTİRAZ ETTİ

Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partili Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach ise Özoğuz’un görüşünü eleştirerek yabancılara yerel seçim hakkı verilmemesi gerektiğini savundu.

Yerel seçimin ikinci sınıf bir seçim olmadığını ifade eden Bosbach, “Yabancılar için sadece yerel seçimi talep etmek mantıksız. Neden Federal Meclis ve eyalet Meclis seçimleri için talep edilmiyor?” sorusunu yöneltti.

Vatandaşlık ile vatandaşlık medeni hakları arasında ayrılmaz bir bağ olduğunu kaydeden CDU’lu politikacı, “Alman vatandaşı olanların seçim hakkı bulunuyor. Ama bu vatandaşlık görevini de beraberinde getiriyor. Neden Alman vatandaşı olmayan biri vatandaşlık sorumluluğunu yerine getirme mecburiyeti olmadan vatandaş olanlarla aynı hakka sahip olsun?” diye konuştu.

Şu anda Almanya’da sadece Avrupa Birliği vatandaşı olan yabancılar yerel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip. CİHAN

Yorumlar