Bakan Ala, Washington’da 'demokrasi' panelinde konuştu

İçişleri Bakanı Efkan Ala, ABD’nin başkenti Washington D.C’de 'Türk Demokrasisinin Geleceği' başlıklı panelde konuştu.AKP’nin geçmişte demokrasi adına yaptığı reformlardan sözeden Bakan Ala, Türkiye’nin yaşadığı sorunların...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Ala, Washington’da 'demokrasi' panelinde konuştu

İçişleri Bakanı Efkan Ala, ABD’nin başkenti Washington D.C’de 'Türk Demokrasisinin Geleceği' başlıklı panelde konuştu.

AKP’nin geçmişte demokrasi adına yaptığı reformlardan sözeden Bakan Ala, Türkiye’nin yaşadığı sorunların adresi olarak eski statüko ve onlarla işbirliği yürütenleri sorumlu tuttu. Konuşmasında bir defa ‘pararel yapı’ ifadesi kullanan Ala, sık sık Türkiye’nin şeffaflaşması, demokratik değerlerin yerleşmesinin önünde statükocu yapı ve işbirlikçilerinin sorumlu olduğunu ifade etti.

AKP ve hükümetin hedefini "Tek cümle ile ifade edecek olursak; kapalı bir toplumdan açık topluma dönüştürme" gayretinde olduğunu anlatan

Ala, ‘‘Bizim hedefimiz açık bir toplumdur, gelişmiş bir demokrasidir. Ve içinde bulunduğumuz sistem 1960’dan beri aslında daha önceden belirlenmiş kapalı bir sistemdir’’ dedi.

Kapalı toplum sistemi içerisinde hükümete ve hükümetin oluşturmaya çalıştığı sisteme karşı bir yapının varlığından söz eden Ala, ‘‘Ve sırası geldiğinde düşman yoksa bile içimizden bazılarını düşman olarak tanımlayıp üzerimize gelmesi nedeniyle tecrübe olarak çok yakından biliyoruz kapalı sistemin pratikte ne anlama geldiğini’’ şeklinde değerlendirdi.

Kürtçe ve ana dilde eğitim gibi alanlarında yapılan reformları Amerikalılara anlatan Ala, ‘‘Siz Amerikan vatandaşlarına bu söylediklerimin çok karşılığı olmayabilir. Zaten bunlar olmaması gereken yasaklardı... Türkiye’yi yöneten kadroların bundan sonra ortaya koyacakları hedeflere varma arzu ve politikalarının neden inanılır olduğunu söylemek için bunları burada sizlerle paylaşıyorum’’ diye konuştu.

2002’den bugüne kadar Türkiye’deki tüm demokratik kazanımların altında yalnızca AKP’nin olduğunu savunan Ala, bu konuda muhalifet partilerinde dahil kendilerine kimsenin desteğinin olmadığını ileri sürdü. Toplumsal değerlere parti olarak çok büyük değerler verdiklerini belirten Ala, bireysel özgürlükler ile toplumsal değerlerinin çatışmaması için çabaladıklarını anlattı. AKP hükümetinin 30 Mart seçimlerinden önce büyükşehir yasasını çıkararak 30 ilin büyükşehir olaraka tanımlandığını aktaran Ala, bundan sonra da yerel yönetimeleri güçlendirecek adımların atılacağını kaydetti.

Türkiye’nin darbe anayasası ile yönetilemeyeceğini ve yeni bir anayasa için söz verdiklerini hatırlatan Ala, ‘‘Ne kadar üzerinde değişiklik yaparsak yapalım, felsefesini, paradigmasını değiştirmediğimiz sürece Türkiye’ye yakışmayan behemal bundan kurtulmamız gereken bir anayasa olduğunu Türkiye’de de burada da söylüyoruz’’ diye konuştu.

Bugün Türkiye’deki mevcut sistem ve statükodan beslenenlerin olduğunu savunan Ala, ‘‘2002’den beri onca refomlara rağmen 10 yıl içerisinde biz ay ışığı, yakamoz, sarıkız, balyoz gibi çeşitli darbe hazırlıklarının deşifre olduğuna tanık olduk’’ şekinde konuştu.

Hükümetin 2010 yılından itibaren özellikle dini özgürlük alanlarını genişletmesinden dolayı ziyadesi ile memnun olması gereken kesimin kendilerine karşı darbe girişimi olduğunu iddia eden Ala, ‘‘Devlet içinde oluşturduğu ‘paralel devlet’ yapısı ile maalesef bu seferde başka bir kesim iktidara darbe teşebbüsü girişiminde bulundu’’ dedi.

Bakan Ala’nın 45 dakikaya yakın süren konuşmasının ardından katılımcılara yalnızca iki soru sorma hakkı verildi. Programın modaratörü panelde kimlere sözverileceğini önceden karar verilmiş hava estirdi. Modaratör soru soracak iki kişiyi ararcasına salonda bulup söz hakkı vermesi dikkat çekti. Basın özgürlüğü konusunda dile getirilen soruya karşı Bakan Ala, ‘‘Burada zorluklarımız var. Zorluklarımız işte biraz önce ortaya koyduğum statüko ve müttefiklerinin oluşturduğu düzen’’ şeklinde cevap verdi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) için dünyanın çok önemli bir sorun ile karşı karşıya olduğunu hatırlatan Ala, ‘‘Bu dünyayı ilgilendiren bir sorun. Ama bu belki dünyayı yarın ilgilendiren bir sorun fakat Türkiye’yi bugün ve hemen ilgilendiriyor’’ dedi.

CİHAN

Yorumlar