Bağımsız Kazakistan 22 yaşında

Kazakistan, bağımsızlığının 22. yılını Astana’da görkemli bir törenle kutladı.

Google Haberlere Abone ol
Bağımsız Kazakistan 22 yaşında

Kazakistan, bağımsızlığının 22. yılını Astana’da görkemli bir törenle kutladı.

Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Kazakistan Konser Salonu’nda Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve devlet erkanının da katılımıyla bağımsızlık bayramının 22. yıl dönümü kutlandı.

Kazak lider Nazarbayev, törende yaptığı konuşmada, 16 Aralık 1991'de Kazakistan isimli yıldızın dünya sahnesine çıktığını söyledi. 22 yıl önce büyük ve kutsal Kazakistan misyonunu harekete geçirdiklerini kaydeden Nazarbayev, kısa ve hızlı geçen zaman zarfında ülke ekonomisi başta olmak üzere önemli başarılara imza atarak Kazakistan’ı dünyada önemli bir yere getirdiklerini ifade etti.

YENİ YÜZYILDA YENİ BİR KAZAKİSTAN

Bağımsızlığın elde edilmesinden sonra Kazakistan’ın kalkınması adına konulan 2030 hedeflerini vaktinden önce hayata geçirdiklerini hatırlatan Nazarbayev, yeni yüzyıla yeni bir strateji ile girmek istediklerini ve Kazakistan 2050 stratejisi ile ülkeyi hak ettiği dünya standartlarına çıkaracaklarını kaydetti.

Ülkenin takip ettiği barış, huzur ve birlik politikasının neticesinde dünyanın en uzun kara sınırlarından 14 bin kilometre uzunluğundaki sınırları koruduklarını hatırlatan Nazarbayev, 130'dan fazla farklı etnik grubun huzur içinde yaşadığı ülkenin kazandığı başarılarda en önemli etkenlerden birinin herkesi barış ve sevgiyle kucaklayan Ortak Şanırak (Ortak çatı) olduğunu belirtti.

21. yüzyılda kalkınma ve gelişmişliğin endüstri ve sanayide olduğunu vurgulayan Nazarbayev, yeraltı kaynaklarını kullanmada Kazakistan’ın dünyada 19. sırada yer aldığını ve kalkınmada başarılı olan ülkeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Kalkınmada en önemli etkenlerden birinin de emeğe saygı ve onu ödüllendirmek olduğunu kaydeden Nazarbayev, Kazakistan’ın kalkınmasına hizmet eden işçisinden mühendisine kadar herkesin layıkıyla ödüllendirildiğini ifade etti.

Bağımsızlığın ilk yıllarında kişi başına düşen milli gelir 600 dolar civarındayken bu rakam hali hazırda 15 bin dolara yaklaştı. Orta Asya’da istikrarın sembolü haline gelen Kazakistan aynı zamanda geçen zaman zarfında bölgede 172 milyar dolar yabancı yatırım ile ilk sırada yer alıyor. CİHAN

Yorumlar