Azerbaycan'dan Türkçe Olimpiyatları finalistlerine muhteşem gala

Azerbaycan'da Türkçe Olimpiyatları seçmelerinde ve ''Ana Dilimizi Sevelim Sevdirelim'' konulu etkinlikte dereceye giren öğrenciler, görkemli bir gala gecesiyle ödüllendirildi.

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan'dan Türkçe Olimpiyatları finalistlerine muhteşem gala

Azerbaycan'da Türkçe Olimpiyatları seçmelerinde ve ''Ana Dilimizi Sevelim Sevdirelim'' konulu etkinlikte dereceye giren öğrenciler, görkemli bir gala gecesiyle ödüllendirildi. Başkent Bakü'deki Haydar Aliyev Sarayı’nda gerçekleştirilen geceye Azerbaycan dilinde şarkı söyleyen Mozambikli Şakira'nın performansı damgasını vurdu. Aynı zamanda programın sunuculuğunu da üstlenen Şakira şarkı dışında Azerbaycan halk danslarındaki maharetiyle de salondan büyük alkış aldı. Gecenin ikinci sürprizi ise Myanmar'dan gelen Cuisi isimli öğrencinin Azerbaycan devlet sanatçısı Tünzale Ağayeva ile sanatçının son albümünden bir parçayı düet olarak okuması oldu. Myanmarlı Cuisi ve Ağayeva'nın düeti salon tarafından uzun süre alkışlandı.
TürkçeOolimpiyatları’nın gala gecesi iki ülke milli marşlarının okunması ve saygı duruşu ile başladı. Geceye Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Mikail Cabbarov , milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve iş adamlarından oluşan çok sayıda davetli katıldı.

Gecede konuşan Bakü Atatürk Kültür Merkezi Başkanı ve Milletvekili Prof Dr. Nizami Caferov, dilin önemine ve korunmasına vurgu yaparak dünyada halkların varlığını devam ettirebilmelerinin dillerini korumalarıyla mümkün olabileceğini söyledi. Caferov Türkçenin dünyada öğretilmesi noktasında Türkçe Olimpiyatlarının çok önemli bir misyon yüklendiğini ifade etti. Nizami Caferov ''Dünyanın 150 ülkesinde Türkçenin öğretiliyor ve konuşuluyor olması çok büyük bir başarıdır'' dedi.

Dil ve Kültür Festivali çerçevesinde bu yıl ilk olarak verilen Kaşgarlı Mahmut ödülü Azerbaycan Bilimler Akademisi Dil Bilimi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Tevfik Hacıyev ile Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr Haluk Şükrü Akalın'a verildi. Tevfik Hacıyev ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, Türkçenin artık dünya dili olduğunu ifade ederek Mozanbik’ten davetli olarak gelen öğrenci Şakira'nın Azerbaycan dili konusundaki başarısına hayran olduğunu ifade etti. Hacıyev Şakira'ya temsilcisi olduğu enstitüde asistan olarak çalışmasını da teklif etti.

Azerbaycan Uluslararası Eğitim Merkezi Eğitim Kurumları Başkanı Enver Özeren de konuşmasında dünyanın çeşitli ülkelerinden yüzlerce öğrencinin sevgi dili Türkçe paydasında buluştuklarını bildirdi. Enver Özeren dünya barışı için yapılan bu organizasyona dikkat çekerek'' Bundan sonrasını hayal edin. Her halde; yetişen bu nesille dünyada sulh temin edilemez mi? İnsanlar sulh içerisinde de yaşayamaz mı? Ve sevgi dili Türkçede insanlar buluşarak insanlığa yeni bir nefes aldıramaz mı? ''dedi.
Programın sonunda Türkçe olimpiyatlarının Yeni Bir Dünya isimli şarkısının söylenmesi salonda uzun süre alkışlandı.

Bu yıl 12'incisi yapılacak olan Türkçe Olimpiyatları’nın Azerbaycan ülke seçmelerine rekor sayıda katılım gerçekleşti. 913 okuldan 3 binden fazla öğrenci 10 farklı kategoride dereceye girmek için yarıştı. Yarışmalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi, Azerbaycan Uluslararası Eğitim Merkezi ve Anadolu Dil ve Kültür Merkezi Azerbaycan Temsilciliği’nin ortak koordinesiyle gerçekleştirildi.


CİHAN

Yorumlar