Azerbaycan'daki Türk üniversitesi öğrencilerinin büyük başarısı

Azerbaycan'da Türkiyeli müteşebbislerin katkılarıyla kurulan Kafkas Üniversitesi öğrencileri, geliştirdikleri yeni bir sistemle, çok düşük maliyetle deniz suyundan hidrojen elde ettiler. Üniversitenin kimya mühendisliği fakültesi öğrencileri,...

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan'daki Türk üniversitesi öğrencilerinin büyük başarısı

Azerbaycan'da Türkiyeli müteşebbislerin katkılarıyla kurulan Kafkas Üniversitesi öğrencileri, geliştirdikleri yeni bir sistemle, çok düşük maliyetle deniz suyundan hidrojen elde ettiler. Üniversitenin kimya mühendisliği fakültesi öğrencileri, öğretmenlerinin de katkılarıyla 3 yılda geliştirdikleri ve hidrojen jeneratörü olarak adlandırılan yeni sistem, deniz suyundaki hidrojeni ayrıştırarak açığa çıkartıyor. Jeneratörün ürettiği hidrojenin yakılması sonucu ortaya çıkan yüksek ısı, çok yüksek değerlerde eriyen camı bile rahatlıkla eritebiliyor.

Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na( Cihan) konuşan Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Yusuf Abdullayev, söz konusu jeneratörle ürettilen gazın yüzde 85'nin hidrojen olduğununu, bunun da konuya ilişkin yapılan çalışmalara göre yüksek bir değer olarak kabul edildiğini söyledi. Abdullayev, geliştirilen sistemle ilgili uluslararası patent kuruluşlarına müracaat etmeyi düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Çalışma grubu içerisinde yer alan öğrencilerden Kenan Şıhaliyev de yaptığı açıklamada, Jenaratörle ilgili uzun bir süreden beri sabırla çalıştıklarını ifade etti. Söz konusu projeyi üç aşamada gerçekleştirdiklerini ve her aşamada kendilerini biraz daha geliştirdiklerini kayd eden Şıhaliyev, "Hidrojen jenaratörüyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Her aşamada yeni birşeyler öğreniyoruz'' dedi.

Geleceğin enerji kaynaklarından kabul edilen ve üretimi oldukça maliyetli olan hidrojen, kullanım sırasında doğaya zararı olmamasından dolayı petrol ve kömür gibi enerji kaynaklarına alternatif olarak görülüyor. Ayrı benzinin yanmasından ortaya çıkan enerjinin yaklaşık 3 katı enerji açığa çıkarmasından dolayı geleceğin en önemli enerji kaynakları arasında yer alıyor.

CİHAN

Yorumlar