Azerbaycan'da şifa kaynağı petrol banyosu

Azerbaycan'ın Naftalan bölgesinde çıkartılan ham petrol, enerji yerine şifa kaynağı olarak kullanılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan'da şifa kaynağı petrol banyosu

Azerbaycan'ın Naftalan bölgesinde çıkartılan ham petrol, enerji yerine şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Dünyanın bir çok ülkesinden gelen hasta, petrol banyosu ile şifa bulmaya çalışıyor. Sedef ve egzama gibi deri hastalıklarına iyi gelen petrol, eklem rahatsızlığı, kadın hastalıkları, romatizma gibi bir çok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor. Bölgedeki sağlık merkezlerinde hastalıklara göre özel tedavi yöntemleri uygulanırken, petrol banyolarından başka, petrolle fizik tedavi ve masajlar da yapılıyor.

Otel ve tatil merkezi olarak da hizmet veren sağlık merkezleri, 5 yıldızlı konforla birlikte klinik imkanlarıyla da göz dolduruyor. Tedavi amacıyla gelen hastalar öncelikle doktor kontrolünden geçiriliyor. Hastaya uygulanacak tedavi, petrol banyosunun süresinden petrolle masaj, fizik tedavi hatta yiyeceği yemeklere varana kadar tamamen doktor kontrolünde gerçekleşiyor.

Hastalara uygulanan petrol banyosunun süresi en fazla 10 dakika olurken petrolün sıcaklığının vücut ısısıyla ayn yani 36 ila 38 derece arasında olmasına dikkat ediliyor.

Ham petrolün içerisine girmek kadar çıkmak da oldukça meşakkatli. Vücudun petrolle kaplanan bölgeleri, öncelikle bir ayakkabı çekeceği yardımıyla sıyrılıyor. Daha sonra emiciliği normal peçeteden yüksek özel bir peçete ile vücudun tamamı siliniyor. En sonunda ise özel bir şampuanla vücut tamamen yıkanıyor. Tüm temizlik işlemlerine rağmen vücutta belirli bir miktar petrol artığı kalması sebebiyle banyodan birkaç gün sonrasına kadar beyaz kıyafet giyilmesi tavsiye edilmiyor.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulunan Ejder Ahmedov, bir haftadır Naftalan'da petrolle tedavi olduğunu ve kendisini çok iyi hissettiğini söyledi. Ahmedov, ''Burada eklem ağrıları ve deri hastalıklarının tedavisi başarılı bir şekilde yapılıyor. Uygulanan tedavi çok etkili.'' dedi.

Lyudmila Anatolyevna ise 30 yıl önce geçirdiği ağır gripten dolayı felç olduğunu, şimdiye kadar Rusya, Almanya ve Çin'de bir çok merkeze gittiğini bildirdi. Kullandığı kimyasal ilaçları artık vücudunun kabul etmediğini ve alerjik semptomlar oluşturduğunu belirten Anatolyevna, ''Naftalan'da petrolle tedaviden sonra yaşadığım olumlu gelişmeleri, nazar değmesin diye kimseye söyleyemiyorum.'' dedi.

Özbekistan'ın Taşkent şehrinden geldiğini ifade eden Siraceddin Rahimov, Naftalan'a ayakları, beli ve eklem yerlerinden ağrılar hissettiği için geldiğini, 14 gündür tedavi olduğunu ve kendisini çok iyi hissettiğini söyledi.

Cihan'a açıklamalarda bulunan Çınar Otel ve Spa Merkezi Polikliniğinin doktoru Afet Demirova, Naftalan petrolü kullanarak uyguladıkları tedavi neticesinde eklem hastalıkları, romatizma, sinir hastalıkları, zührevi rahatsızlıklar, sedef ve egzema başta olmak üzere, deri hastalıklarını rahatlıkla tedavi edebildiklerini söyledi. Demirova ayrıca ham petrolün çocuklarda alerji kaynaklı astım hastalığına çok iyi geldiğini de vurguladı.

Kalp damar hastaları ve guatr rahatsızlığı bulunanlar ile böbreğinde ve safra kesesinde taş bulunan hastalara petrol banyosu önermediklerini bildiren Doktor Demirova, bu hastalar için de katranı ayrıştırılmış Naftalan petrolüyle masaj ve kürü tedavisi uyguladıklarını bildirdi.

Ham petrolün insan vücuduna etkisi sorulan Demirova, petrolün içindeki elementlerin 4 ay boyunca insan vücudunda kaldığını ve bu süre zarfında vücuttaki iltihabı durdurduğunu söyledi.

Demirova, Naftalan'a koltuk değneği veya bastonla gelen ve bunlara ihtiyacı kalmadan geri dönenlerin bıraktıkları baston ve koltuk değneklerinden bir müze oluşturulduğunu ancak söz konusu müzenin 8 yıl önce yaşanan talihsiz bir yangınla küle döndüğünü ifade etti.

Naftalan'da bulunan Çınar Otel'in Genel Müdürü Hacı Ömer Özkul, otellerinin 170 oda kapasiteli ve 5 yıldızlı olduğunu, dünyanın çeşitli yerlerinden özellikle sedef hastalığı ağırlıklı misafirleri ağırladıklarını bildirdi. Yılın her mevsiminde hizmet verdiklerini belirten Özkul, zaman zaman Türkiye'den de konuklarının geldiğini belirterek, İstanbul üzerinden Azerbaycan'ın Gence şehrine direkt uçak seferleri olduğunu, havaalanının ise otellerine 45 dakikalık bir mesafede bulunduğunu söyledi.

Dünyada sadece Naftalan Bölgesindeki 12 kuyuda çıkan tedavi edici petrol türü, Sovyetler Birliği döneminde de en zor tedavi edilen hastaların rehabilitasyonu için kullanıldı. CİHAN

Yorumlar