Azerbaycan'da INEPO Avrasya Çevre Proje Olimpiyatlarına rekor katılım

Azerbaycan'da 51 ülkeden 500'e yakın öğrencinin katıldığı INEPO Avrasya Çevre Proje Olimpiyatları yapılan muhteşem bir kapanış programıyla sona erdi.

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan'da INEPO Avrasya Çevre Proje Olimpiyatlarına rekor katılım

Azerbaycan'da 51 ülkeden 500'e yakın öğrencinin katıldığı INEPO Avrasya Çevre Proje Olimpiyatları yapılan muhteşem bir kapanış programıyla sona erdi. Türkiye'nin bir altın iki bronz olmak üzere üç madalya aldığı olimpiyatların kapanış programına milletvekilleri, akademisyenler, iş adamları,sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve binlerce davetli katıldı.

Bakü Serhatçı Spor kompleksinde yapılan kapanış programı Azerbaycan Milli Marşının okunması ve çevre ile ilgili sine vizyon gösterisi ile başladı. Daha sonra bu yıl 8'incisinin gerçekleştirilen olimpiyatlara katılan 51 ülke takımları, sırasıyla salona davet edildi. Ellerinde kendi ülkelerinin bayraklarını taşıyan öğrencileri izleyiciler uzun süre alkışladı.
Daha sonra olimpiyatların organizasyonunda yer alan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkan Yardımcısı ve Olimpiyat Organizasyon Komitesi Başkanı Refika Hüseyinzade söz konusu olimpiyatların 17 ülke ile başladığını aradan geçen sürede olimpiyatlara ilginin artarak devam ettiğinin ve bu yıl artık 51 ülkeye ulaştığını ifade etti.

Hüseyinzade, ''Bu yıl INEPO Avrasya Çevre Proje Olimpiyatlarına 51 ülkeden 500 öğrenci 182projeyle katıldı'' dedi. Hüseyinzade dünyanın değişik ülkelerinden gelen öğrencilerin olimpiyat ruhu içerisinde dost olduklarını belirterek ''Bu görüntü bize bir daha olimpiyat kardeşliğinin önemini anlamamıza ve her yerde tebliğ etmemiz için kanaat oluşturuyor'' dedi.

Daha sonra dereceye giren öğrenciler gruplar halinde sahneye davet edilerek madalyaları verildi.

Törende konuşan Azerbaycan Uluslararası Tahsil Merkezi (AUTM) Yönetim Kurulu Başkanı Halik Memmedov da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in petrol kapitalinin yetişmiş insani kapitaline dönüştürülmesi gerektiği ifadesine atıfta bulundu. Memmedov, ''AUTM ve SOCAR'ın ortak projesi olan bu çalışma Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in petrol gelirlerinin gelecek nesillerin çağın gereksinimlerine ayak uydurabilecek donanımda yetiştirilmesi için atılan bir adımdır'' dedi.

TÜRKİYE BİR ALTIN İKİ BRONZ MADALYA ALDI
Olimpiyatlara çeşitli illerden üç takımla katılan Türkiye bir altın iki de bronz madalya aldı. Özel Karadeniz Ereğli Fatih Fen Lisesi öğrencileri Zeynep Rana Çelik ile Fatma Melis Ertuğrul atık suların arındırılmasını konusunda geliştirdikleri projeleriyle birinci oldu. Özel Fatih Topkapı Koleji öğrencileri Şükrü Sarıdere ile Hasan Talha Aksu ve İstanbul Coşkun Kız Lisesinden Ferda Oğuz ile Aslı Nur Demirdöven, hazırladıkları projeleri ile üçüncülük madalyasının sahibi oldular.

Türkiye dışında Azerbaycan'dan 3 ayrı takım altın madalya alırken Hong Kong, Endonezya, Makedonya, Somali ve Güney Afrika temsilcileri de altın madalya sevinci yaşadılar.

YABANCI ÖĞRENCİLERİN AZERİCE SAHNE PERFORMANSI SALONU COŞTURDU
Olimpiyatların kapanış programını sunan Mozambik'ten öğrenci Şakira İsufu hem mükemmele yakın sunumu hem de sahne performansı ile adeta salonu coşturdu. Ayrıca yarışmalara Somali'den katılan Abdullah Muhammet ile Mahat Adami'nin birlikte seslendirdikleri Azerice şarkı salondan uzun süre alkış aldı. Pakistanlı öğrenci Mustafa Nuru'nun performansı ise salon tarafından ayakta alkışlandı.

Program öğrencilerden oluşan çeşitli folklor gruplarının gösterileri ve organizasyona emeği geçenlere verilen hatıra plaketleri ile son buldu.

Proje olimpiyatları, Türk müteşebbislerin kurduğu okulların çatı kuruluşu Azerbaycan Uluslararası Tahsil Merkezi, Azerbaycan Milli Eğitim Bakanlığı, SOCAR ve çevre sivil toplum örgütü IDEA tarafından organize edildi. CİHAN

Yorumlar