Azerbaycan'da Haydar Aliyev'in doğumunun 91'inci yılı kutlanıyor

Azerbaycan'ın kurucusu ve milli lideri merhum Haydar Aliyev doğumunun 91'inci yıl dönümü ülkede ve yurtdışı temsilciliklerinde düzenlenen törenlerle kutlanıyor. 10 Mayıs 1923’te Nahçıvan'da dünyaya gelen Haydar Aliyev, Sovyetler Sosyalist...

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan'da Haydar Aliyev'in doğumunun 91'inci yılı kutlanıyor

Azerbaycan'ın kurucusu ve milli lideri merhum Haydar Aliyev doğumunun 91'inci yıl dönümü ülkede ve yurtdışı temsilciliklerinde düzenlenen törenlerle kutlanıyor. 10 Mayıs 1923’te Nahçıvan'da dünyaya gelen Haydar Aliyev, Sovyetler Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminin yetiştirdiği en önemli devlet adamlarından biri olarak kabul ediliyor. Aliyev, devlet güvenlik kurulu başkan yardımcılığı, başkanı ve 1969 yılında SSCB kontrolündeki Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başkanı görevinde bulundu.

1982 yılının Aralık ayında Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi Politbüro üyeliğine seçilerek SSCB Bakanlar Kurulu Başkanı Birinci Yardımcısı görevine getirildi ve böylece SSCB’yi yöneten kişilerden birisi oldu. SSCB Yüksek Sovyeti (parlamento) üyeliğini 20 yıl sürdüren Haydar Aliyev, 5 yıl ise SSCB Yüksek Sovyeti Başkanı Yardımcısı olarak çalıştı.

1987 yılının Ekim ayında, Komünist Partisi Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov ile politik görüşlerinin uyuşmamasından dolayı görevinden istifa ederek ayrıldı.

Aliyev, SSCB'nin dağılması, kanlı 20 Ocak olayları ve ardından Ermenistan'la Dağlık Karadağ sorununun yaşandığı süreçte Komünist Partisi üyeliğinden istifa etti. Temmuz 1990’da Moskova'dan ülkesine dönen Haydar Aliyev önce Bakü’de, daha sonra Nahçıvan’da yaşadı. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Başkanlığı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Aliyev bu arada kurucusu olduğu Yeni Azerbaycan Partisi'nin genel başkanı olarak da seçildi.

1993 yılına ülkenin iç savaşın eşiğine gelmesi ve bağımsızlığın tehlikeye düşmesi sebebiyle mevcut hükümet, Haydar Aliyev’i Bakü’ye davet ederek 15 Haziran’da göreve çağırdı. 24 Temmuz 1993 tarihinde Haydar Aliyev, Milli Meclis’in kararı doğrultusunda Azerbaycan Cumhurbaşkanı vekili olarak göreve getirildi. Kısa bir süre sonra gerçekleşen seçimlerde halk Haydar Aliyev’i cumhurbaşkanı seçti. Cumhurbaşkanı adayı olarak katıldığı 1998 genel seçimlerinde de sonuç değişmedi ve Haydar Aliyev, oyların yüzde 76,1’ni alarak bir kez daha ülkenin cumhurbaşkanı seçildi.

Hayatta iken 15 Ekim 2003 tarihinde yapılan son genel seçimlere sağlık nedenleriyle katılamayan Aliyev, uzun süren sağlık sorunlarının ardından tedavi için gittiği ABD’de (Clivleand Hastanesi'nde) 12 Aralık 2003 tarihinde vefat etti.

CİHAN

Yorumlar