Azerbaycan'da '31 Mart Soykırım Günü' anma programı düzenlendi

Azerbaycan'da bir sivil toplum kuruluşunun organize ettiği 31 Mart Dünya Azerbaycanlılar Soykırımı Günü anma programı düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan'da '31 Mart Soykırım Günü' anma programı düzenlendi

Azerbaycan'da bir sivil toplum kuruluşunun organize ettiği 31 Mart Dünya Azerbaycanlılar Soykırımı Günü anma programı düzenlendi. Program çerçevesinde milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazetecilerden oluşan bir heyet başkent Bakü'den yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki tarihi Şamahı şehri yakınlarındaki Türk Şehitliği’ni ziyaret etti. Azerbaycan'ın 1905 yılında düşman işgalinden kurtarılışı sırasında şehit olan Türk askerleri için inşa edilen şehitlik abidesine çiçekler bırakan ve dua eden heyet , yetkililerden bilgi aldı.
Heyet daha sonra şehir merkezinde bulunan ve söz konusu katliamlar sırasında sivil halkın içerisine doldurularak yakılan Cuma Camii’ni ziyaret etti. Restorasyona rağmen hala yaşanan katliamın izlerini taşıyan caminin imamı Hacı Merhamet , cami ve Ermeni askerlerinin sivil halka yaptığı katliamlar hakkında bilgi verdi.
Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamalarda bulunan Merhamet, Ermenilerin katliama başladığı tarihlerde olaylardan kaçamayan yaşlılar, kadınlar ve çocukların Allah'ın evine dokunulmayacağını ümit ederek camiye sığındıklarını bildirdi. Merhamet '' Ermeniler kural tanımazlar. Ermenilikler, ispat edercesine camiye sığınan masum insanları camiyle birlikte yaktılar. ''dedi.
Basına açıklamada bulunan milletvekili Elhan Süleymanov da 2015 yılının, Ermenilerin Azerbaycan halkına yaptıkları katliamın 110'ncu yıldönümü olduğunu hatırlattı. Süleymanov geçen bu sürede Ermenilerin çeşitli zamanlarda yaptıkları katliamlarla yüz binlerce masum insanı öldürdüklerini 2 milyondan fazla Azerbaycanlıyı da yurtlarını terk etmelerine zorladıklarını söyledi.
Azerbaycan'da Ermeni askerlerinin katliamları 1918 yılında Kafkas İslam ordularının ülkeyi işgalden kurtarmasına kadar en ağır şekilde devam etti. Dönemin arşiv kayıtlarında Ermeniler, aynı tarihlerde Şamahı, Guba, Haçmaz, Lenkeran, Salyan, Zengezur, Nahçıvan bölgesi ve Karabağ'da binlerce köyü yakarak binlerce Azerbaycanlıyı katletti. O dönemde yaşanan vahşetin delili niteliğinde söz konusu bölgelerde işkenceyle katledilmiş insanların toplu mezarları bulunuyor. Azerbaycan’ın merhum lideri Haydar Aliyev, 1998 yılında 31 Mart’ı ‘soykırım günü’ ilan etmesiyle her yıl ülkede anma programları düzenleniyor.



CİHAN

Yorumlar