Azerbaycan’a Washington’da yoğun ilgi

Ukrayna krizi ve Rusya’nın bölge üzerindeki hakimiyet çabaları ABD’li Kongre üyelerinin Azerbaycan’a olan ilgisini arttırdı. Azerbaycan Dostları Birliği (AFAZ) tarafından düzenlenen ABD-Azerbaycan Kongresi’nin ikinci gün sabah etkinliğine...

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan’a Washington’da yoğun ilgi

Ukrayna krizi ve Rusya’nın bölge üzerindeki hakimiyet çabaları ABD’li Kongre üyelerinin Azerbaycan’a olan ilgisini arttırdı. Azerbaycan Dostları Birliği (AFAZ) tarafından düzenlenen ABD-Azerbaycan Kongresi’nin ikinci gün sabah etkinliğine 20’den fazla Kongre üyesi katıldı.

Kongre’nin ikinci günün ilk etkinliği olan ‘‘Milletvekilleri ile Kahvaltı’’ programının açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Büyükelçisi Elin Suleymanov, ABD-Azerbaycan ilişkilerinin hem iki ülke hem de bölge için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Programın sunuculuğunu New Mexico eyalet milletvekillerinden Nora Espinoza yaparken, etkinliğe katılan 22 federal milletvekili Azerbaycan ilişkilerine yönelik verdikleri sıcak mesajlarla dikkat çekti. Vekiller, Azerbaycan’ın Avrupa ve güneydeki bölge ülkelerinin Rusya’ya olan enerji bağımlılığına alternatif sunarak bunun hem ekonomik hem de bağımsızlıkları açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti. Konuşmalarda ayrıca Azerbaycan'ın özellikle Irak ile Afganistan’da NATO ve ABD askerleri ile olan işbirliğine övgülerde bulunuldu.

Temsilciler Meclisi’nin (Kongre) Florida eyaleti üyesi Ileana Ros-Lehtinen, ABD-Azerbaycan askeri ve güvenlik işbirliğinin bu dönemde daha da değer kazandığını söyledi. Azerbaycan’ın bir tarafta yayılmacı politika izlemekle eleştirdiği Rusya ve diğer yanda ise yine terörizme dünyada en fazla destek sağlayan İran ile komşu olduğunu hatırlatan Ros-Lehtinen, ‘‘Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra Azerbaycan’ı bağımsız devlet olarak 1991 Aralık ayında ilk tanıyan ülkelerden birisi ABD olmuştur. Azerbaycan, küresel terörizmle mücadelemizde kritik destek veren ülke olmuştur.’’ dedi.

2012 yılında Washington’da Suudi Arabistan büyükelçisine yönelik suikast girşiminin İran tarafından desteklendiğini iddia eden Ros-Lehtinen, Azerbaycan’ın da suikast planı ile ilgili 22 kişiyi yakalayarak olayın çözümüne büyük destek sağladığını söyledi.

İran’ın hiçbir şekilde nükleer silah sahibi olmaması gerektiğini belirten Ros-Lehtinen, ‘‘Azerbaycan gibi bu bölgedeki müttefiklerimiz için bu ciddi bir tehdittir.’’ dedi.

AZERBAYCAN’IN ÖNEMİ HİÇ BUGÜN OLDUĞU KADAR ANLAŞILMAMIŞTI

Oklahoma eyaleti federal milletvekillerinden Jim Bridenstine ise kısa konuşmasında, Rusya ve Kafkaslar’daki stratejik konuma dikkat çekerek, ‘‘Azerbaycan’ın bugün olduğu kadar hiçbir dönemde önemi bu kadar çok anlaşılmamıştı.’’ diye konuştu.

Güney Avrupa ile Doğu Avrupa ülkelerinin Rusya’ya olan enerji bağımlığını önemli ölçüde azaltacak olan Güney Enerji Koridoru (TANAP) projesinin öneminin çok büyük olduğunu belirten Bridenstine, yalnızca Hazar değil Orta Asya ülkeleri enerji kaynaklarının da tüm bölgenin güvenliği için önemli olduğunu vurguladı.

Teksas federal Milletvekili Henry Cuellar, Azarbeycan’ın tarihte İpek Yolu’nun bugün ise enerji nakil yolları ve kaynağının üssü olması bakımından hep önemli bir konuma sahip olduğunu ifade etti. 1984 yılında ABD başkanlığı için yarışan Ronald Regan’ın seçim kampanyası reklamında ilk defa kullandığı ‘‘There is a bear in the woods’’ (Sovyetler Birliği’ni kast ederek, ‘tehlikeye karşı barışı koruyabilmek için tetikte olmak’ anlamına geliyor) politik deyimini kullanan Cuellar, ‘‘Avrupa’nın güvenliği için Azerbaycan’ın enerji kaynakları stratejik öneme sahip… Bu nedenle birlik olmalıyız.’’ dedi.

EN TEHLİKELİ İKİ BÖLGE DE AZERBAYCAN’A YAKIN

SOCAR ile Pratical Solutions Group (PSG)’nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Azerbaycan-ABD Kongresi’nin bir diğer konuşmacısı olan New York federal milletvekillerinden Dan Maffei, ‘‘Bugün haritaya bakarsanız dünya da en tehlikeli iki bölgenin olduğunu görürsünüz. Birisi Ortadoğu; Suriye ve İran sorunları ile bir diğeri de Ukrayna.’’ dedi.

Demokratik gelişme gösteren ve stratejik öneme sahip her iki tehlikeli bölgenin de ABD’nin stratejik ortağı olan Azerbaycan’ın hemen yanı başında geliştiğinin altını çizen Maffei şöyle konuştu: ‘‘Benden önce konuşan meslektaşlarım enerji ve terörizmle mücadele açısında Azerbaycan’ın önemine dikkat çektiler. Ben Azerbaycan’ın nükleer silahlanmanın önüne geçmede, barışın tesisinde ve istikrarın sağlanmasında da hem kilit öneme sahip hem de kilit görev üstlenmiş durumda.’’

BİRKAÇ YILDIR BU KADAR ÇOK DEMOKRAT VE CUMHURİYETÇİ VEKİL BİR ARAYA GELMEMİŞTİ

Azerbaycan’dan Hristiyan, Yahudi ve Müslüman dini liderlerin de katıldığı etkinliğe Kongre’den 1971’den beri New York Federal Milletvekiliği görevini sürdüren Charles B. Rangel da katıldı. Rangel, ‘‘Kahvaltının neden bu kadar önemli olduğunu bilmiyorum ama şunu söyleyeyim 40 yıldan fazladır Kongre’de milletvekiliyim ve son birkaç yıldır hiç bu kadar çok Demokrat ve Cumhuriyetçi milletvekillerinin aynı programda olduğuna tanık olmamıştım.’’ dedi.

Etkinliği gerçekleştirenlerin başarısına övgülerde bulunan deneyimli siyasetçi Rangel, ‘‘Barışın, daha iyi bir yaşam standartının ve daha çok fırsatların olduğu bir dünyayı kurabilmek için güçlü dostluklara ihtiyacımız var. Sizlerin dostluğu için teşekkür ederim ve tabii böylesine başarılı bir organizasyonu yapanları da tebrik ediyorum.’’ dedi.

Kongre’nin kahvaltı programına katılan ve konuşma yapan federal milletvekillerinden bazıları şunlar: Robert Aderholt (Alabama), Bill Shuster (Pennsylvania), Mike Turner (Ohio), Jim Moran (Virginia), Mike Boyle (Pennsylvania), Pete Olson (Teksas), Steve Chabot (Ohio), Michelle Grisham (New Meksiko), Hakeem Jeffries (New York), Grace Meng (New York), Donald M. Payne Jr. (New Jersey) ile Pete Gallego (Teksas). CİHAN

Yorumlar