Aygül Özkan: Çifte vatandaşlıkta kapı aralandı, gerisi gelecektir

Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Aşağı Saksonya Uyum ve Aile Bakanı Aygül Özkan, çifte vatandaşlık konusunda kapının aralandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Aygül Özkan: Çifte vatandaşlıkta kapı aralandı, gerisi gelecektir

Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Aşağı Saksonya Uyum ve Aile Bakanı Aygül Özkan, çifte vatandaşlık konusunda kapının aralandığını söyledi. CDU’nun Almanya’da doğup büyüyen gençlere çifte vatandaşlık hakkını kabul etmesiyle önemli bir adım attığını belirten Özkan, "Burada doğmuş ve büyümüş bir gence 18 yaşına gelince 'Sen farklısın, şimdi karar ver, hangi ülkenin vatandaşı olacağına' demek gençleri sıkıntıya itiyordu. İlk adım olarak opsiyon modelinin kaldırılmasıyla binlerce gencin ikilem yaşamasının önüne geçilecek." dedi.

Şu an yılda 4 bin 500 gencin, 2018 yılında da yaklaşık 45 bin gencin opsiyon modeli sebebiyle tercih yapmak zorunda kalacağını hatırlatan CDU’lu siyasetçi, "Gönül isterdi ki ömrünü bu ülkeye vermiş insanlara da çifte vatandaşlık hakkı verilsin. Fakat opsiyon modelinin kaldırılmasıyla CDU içinde de konu tartışılmaya devam edecektir. Sivil toplum kuruluşlarının ve medyanın çifte vatandaşlığı gündemde tutmasıyla ilerleyen zamanlarda herkese çifte vatandaşlık hakkında gelişme yaşanacaktır." dedi.

Seçimlerde Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Türklere çifte vatandaşlık sözü verdiğini hatırlatan Özkan, partinin tabanında da çifte vatandaşlığa karşı olan seçmenlerin olduğunu kaydetti.

TÜRKLERE VİZE KONUSUNDA YENİ ADIMLAR ATILABİLİR

Aynı zamanda CDU’nun ekonomi kuruluşu Wirtschaftsrat bünyesinde oluşturulan Türk- Alman Ekonomi İlişkileri İnisiyatifi’nin başkanlığını yürüten Özkan, Türk işadamlarına uygulanan vize engelinin de gündemlerinde olduğunu söyledi. özkan, "Vize, Avrupa Birliği (AB) boyutu olduğu için koalisyon sözleşmesinde yer almadı. Geçtiğimiz hafta Türkiye ile AB arasında imzalanan sığınma hakkı verilmeyen mültecilerin geri alınmasına dair anlaşmayla önemli bir adım atıldı. İşadamlarının daha kolay vize alması için önemli gelişmeler yaşanabilir." dedi. CİHAN

Yorumlar