Avustralya’daki Gelibolu Camii, 3.kez yargıçları kucakladı

Avustralya’nın Sidney şehrindeki Auburn Gelibolu Camii, bu yıl üçüncü kez Adli Yıl açılışı törenine ev sahipliği yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Avustralya’daki Gelibolu Camii, 3.kez yargıçları kucakladı

Avustralya’nın Sidney şehrindeki Auburn Gelibolu Camii, bu yıl üçüncü kez Adli Yıl açılışı törenine ev sahipliği yaptı.

Gelibolu Camii'ndeki programa, NSW Eyalet Adalet Bakanı Greg Smith, Liverpool Eyalet Milletvekili ve Gölge Adalet Bakanı Paul Gerard Lynch, Yargıtay Başkanı Tom Bathursth, Barolar Birliği Eski Başkanı John Dobson, yüksek yargı üyeleri ile çok sayıda hakim, savcı ve avukat katıldı.

Bir önceki yıl caminin bahçesinde gerçekleşen tören, bu yıl caminin içinde yapıldı. Din Görevlisi İmam Musa Çelik’in Kur'an-ı Kerim’den değişik süreleri okumasıyla başlayan program, yapılan ikramlarla sona erdi. Daha önce katılımcıların konuşmalarıyla gerçekleşen ‘Adli Yıl’ açılış programı, bu yıl ise kısa tutuldu.

Akşam namazı vaktinin girmesi ile sona eren programda konuşan Griffith Üniversitesi öğretim görevlisi Mohamad Abdalla, Avustralya’nın adalete çok önem verdiğini ve tüm toplumun adaletten eşit şekilde faydalanması için özen gösterdiğini söyledi. Abdalla, adalet sisteminde reforma ihtiyacı olan ülkelerin çoğunun Müslüman ülkeler olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Abdalla, İslam’da adaletin çok önemli olduğunu belirterek, hak ve hukukun toplumun ve sosyal hayatın esasını teşkil ettiğini kaydetti. Abdalla, Avustralya’daki yargı sisteminin özelliklerinden bahsetti. Kur’an-ı Kerim’den ayetlerle İslam’da adalet anlayışını vurguladı. Mohamad Abdalla, “Çekinmeden söyleyebilirim ki; Kur’an-ı Kerim’deki adalet anlayışını, Avustralya gibi bir ülke, çoğu Müslüman ülkelerden daha iyi sergiliyor ve savunuyor. Adalet sisteminde reforma ihtiyacı olan ülkelerin çoğu Müslüman ülkelerdir. Bir durup, düşünecek olursak neden Mısır, Libya gibi ülkelerde protestolar çok fazla oluyor? Çünkü yıllarca haksızlığa uğramış insanlar artık gerçek demokrasinin gelmesi ve adalet prensiplerinin işlemesini istiyorlar.” dedi.

Öte yandan Yargıtay Başkanı Tom Bathursth da yaptığı açıklamada, üçüncü kez bu törene katıldığını ve çok etkilendiğini söyledi. Yargıtay Başkanı Bathursth şöyle konuştu: “Adli Yıl açılışı töreni, bu yıl camide üçüncü kez yapılıyor. Adli yıl açılışı, Müslümanların yargı mensuplarına olan saygı ve sevgisinin bir göstergesi. Bu yılki açılış programının caminin içerisinde olması farklıydı. Konuşmacının yaptığı ‘İslam’da adalet’ başlıklı konuşması da çok ilginç ve muhteşemdi. Bu programla, eyaletimizde görev yapan hukukçular, Müslüman toplumla tanışıp, kaynaşarak İslam hakkında daha fazla bilgi edinmiş oluyorlar. Onun için bu törenin fonksiyonu küçük görülmemeli. Sizler benden daha iyi biliyorsunuz ki tarihte, İslam hukuku çok önemli fonksiyona sahipti. Avrupa yüz yıllarca Karanlık Çağı yaşarken, Müslüman toplumlarda kanun ve adalet mekanizması geçerliydi. Tarihte, Müslümanların kanuna karşı saygılarını nasıl görüyorsak, bugün Avustralya’da da onu görüyoruz. Herkes bağımsız bir yargı ister. Biz hükümetin bir parçası değiliz ve olmamalıyız. Mahkeme ile ilgili işi olanlar bağımsız yargı isteyeceklerdir ve zaten buda öyle olmalı.” İfadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Greg Smith ise şöyle konuştu: “Organize yapanlar bir grup Müslüman avukat. Onlar bir çatı altında bir araya gelmişler ve bu programı üç yıldır organize ediyorlar. Avustralya’da hepimiz göçmen asıllıyız. Kimimiz önce gelmişiz, kimimiz de sonra. Bu nedenle bu tür organizasyonlar bizleri bir araya getiriyor, yeni dostluklara birbirlerimizin kültürlerini öğrenmeye vesile oluyor.” CİHAN

Yorumlar