Avrupa’daki oylar iki uçakla Ankara’ya getirilecek

Yurtdışındaki vatandaşlar dünden itibaren ilk kez Türkiye’deki bir seçim için sandık başına gidebildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, heyecan verici olarak değerlendirdiği yurtdışı oy kullanma sürecine dair bilgi verdi. Buna...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa’daki oylar iki uçakla Ankara’ya getirilecek

Yurtdışındaki vatandaşlar dünden itibaren ilk kez Türkiye’deki bir seçim için sandık başına gidebildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, heyecan verici olarak değerlendirdiği yurtdışı oy kullanma sürecine dair bilgi verdi. Buna göre

Avrupa’da kullanılan oylar iki özel uçakla Ankara’ya getirilecek. Siyasi parti temsilcilerinin hazır bulunacağı oyların taşınması sürecinde oy pusulaları her daim göz önünde tutulacak.

Yurtdışında oy kullanma konusunda “Millet olarak ilk defa bu heyecanı yaşıyoruz” diyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, seçimleri takip için bakanlıkta ayrı bir merkez kurduklarını anlattı. Bakanlıkta basın mensuplarına değerlendirme toplantısı yapan Koru, yurtdışındaki vatandaşlara oy kullanma sürecinde destek olmak için var olan bakanlık çağrı merkezini geliştirdiklerini ve dışarıdan teknik destek aldıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu için yurtdışındaki vatandaşların oy kullanmaları dün başladı ve 3 Ağustos Pazar günü sona erecek. Pazar gününden sonra oy pusulalar ve tutanakların Türkiye getirileceğini kaydeden Koru, çalışmaları Yüksek Seçim Kurulu ve Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra siyasi partilerle de sürdüklerini söyledi. Sandıklarda devlet memurlarından oluşan görevlilerin yanı sıra Meclis’te temsil edilen üç siyasi partiye ait temsilci ve müşahitlerin de olduğunu söyledi. Koru, “Oylar toplandıktan sonra gün sonunda, üç kilitli bir odaya kapatılıyor. O odanın anahtarları siyasi parti temsilcilerinde olacak. Böyle bir sistem oluşturuldu. Avrupa için iki özel uçak 7 farklı noktadan oy torbalarının tamamını alarak Ankara’ya dönecek. Bu, yurtdışı seçmenlerin yüzde 83’üne tekabül ediyor. Diğer yerler için ise özel kuryeleri kullanacağız.” dedi. Uçaklarda da parti yetkilerin bulunacağını belirten Naci Koru, oy pusulaların uçakların kargo bölümünde değil, yolcu kabinlerinde taşınacağını ve her daim göz önünde olacağını ifade etti.

“GÜMRÜKLERDE OY KULLANMA GEÇTİĞİMİZ YILLARA NAZARAN DAHA ETKİN”

Yurtdışında oy kullanmaya paralel olarak gümrüklerde oy kullanmanın devam ettiğini belirten Bakan Yardımcısı Koru, “Memnuniyetle müşahede ediyoruz ki, gümrüklerde oy kullanma geçtiğimiz yıllara nazaran daha etkin bir şekilde gerçekleşiyor.” dedi. Vatandaşların ancak yurtdışına çıkarken ya da girerken oy kullanmayacaklarını diledikleri takdirde giriş yaptıktan birkaç sonra da gümrük kapısına giderek oylarını kullanabileceklerini söyledi. Gümrüklerde 10 Ağustos mesai saati bitimine kadar oy kullanabilecek.

4 BİN SANDIK GÖREVLİSİNDEN 2 BİN 643’Ü KAMU GÖREVLİSİ

Yurtdışındaki seçmen sayısının 2 milyon 780 bin 757 olduğunu aktaran Koru, 54 farklı ülkede 103 temsilcilikte oy kullanabildiğini belirtti. 103 temsilcilikten ise 73’ünün elçilik ya da konsolosluk binası olduğunu kaydeden Koru, diğer yerlerin stadyum gibi umuma açık yerler olduğunu söyledi. Yurtdışında 4 bin 178 sandığın açıldığını söyleyen Naci Koru, 4 bin civarında sandık görevlisinden 2 bin 643’ünün kamu görevlisi olduğunu aktardı. Randevu alma esasına göre oy kullanacak olan yurtdışındaki vatandaşlardan sadece 248 bin 287 kişinin ilk ve ikinci tur için randevu aldığı ortaya çıktı.

RANDEVU SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLEBİLİR

CHP’nin kendilerine bildirdiği yurtdışı görevlilerini YSK’ya bildirdiklerini ifade eden Bakan Yardımcısı Koru, randevu sisteminin Meclis tarafından alınan bir karar olduğunu belirtti. Koru, gelecek seçimlerde de randevu sisteminin devam edebileceğini kaydetmekle beraber cumhurbaşkanı seçimleri sonrasında hangi noktalarda aksaklıkların yaşandığının değerlendirileceğini ve randevu sisteminin gözden geçirilebileceğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar