Avrupa’da artan ırkçılığa çözüm bulunamıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Milletvekili Barbara Lochbihler,Avrupa’da artan ırkçılığa çözüm bulunmasını ve Türkiye’nin AB üyeliği görüşmelerinin devamını istedi.AP İnsan Hakları Alt Komisyonu Başkanı Barbara Lochbihler, görevi...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa’da artan ırkçılığa çözüm bulunamıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Milletvekili Barbara Lochbihler,Avrupa’da artan ırkçılığa çözüm bulunmasını ve Türkiye’nin AB üyeliği görüşmelerinin devamını istedi.

AP İnsan Hakları Alt Komisyonu Başkanı Barbara Lochbihler, görevi gereği AB içinde ve dışında mültecilerin hak ve durumlarını incelediğini söyledi ve “Onlara işkence yapılıp yapılmadığına, basın ve fikir özgürlüğü ile hukukun bağımsızlığı konularında ihlaller yapılıp yapılmadığına dikkat ediyorum.” dedi.

Sözü Avrupa’da ırkçılık ve İslam düşmanlığına getiren Lochbihler, ”Almanya ve Avrupa’da farklı görünenler ve farklı ten rengine sahip olanlara karşı hala ırkçı şiddet var. İslam ve Müslümanlara karşı Avrupa genelinde bir karşıt duruş gözlemliyoruz ve bu artıyor. Merkezi Viyana’da bulunan Temel Haklar Ajansı’nın yaptığı araştırmalar bunu ortaya koyuyor ve politikacılar buna karşı çözümler bulmalı.” şeklinde konuştu.

AB’nin farklı dinlerin bir arada yaşadığı ve din özgürlüğünü savunan bir aydınlanma projesi olduğunu ifade eden milletvekili, bu şekilde birlikte barış içinde yaşandığını dile getirdi. Avrupa genelinde aşırı sağcılar ve popülistlerin aynı yapıya sahip olduklarını anlatan Lochbihler, onların siyasi elitlere ve Avrupa’ya karşı çıktıklarını anlattı.

Bunların, halkın fakir olmasının nedeni olarak sürekli yabancıları hedef gösterdiklerini belirten Lochbihler, hala kana göre halk tanımı yapılmasını ırkçılık olarak niteledi. Aşırı sağcılara karşı tüm seçmenleri demokratik hakları olan seçime katılmaya davet eden Lochbihler, seçime katlımın yoğunluğu ile aşırı sağcıların etkinliğinin kırılacağını anlattı.

"TÜRKİYE’NİN AB YOLUNDA İLERLEMESİ ÖNEMLİ"

Türkiye’de insan hakları konusunda farklı gelişmeler yaşandığını ve bir defasında Yeşiller olarak Başbakan Recep T. Erdoğan ile anayasa hakkında görüşme yaptıklarını dile getiren siyasi, Kürt sorunun çözümü için atılan adımları olumlu bulduğunu, tutuklu bazı kişilerin haklarında ise ihlaller yapıldığını ve mahkemelerin siyasetin etkisinde kaldığını iddia etti.

Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerin daha ileri götürülmesi için 22. ve 23. başlıkların müzakerelere açılması gerektiğini savunan Lochbihler, Yeşiller için Türkiye’nin AB yolunda gitmesinin hedefe ulaşmasından daha önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin devlet yapısında değişiklik yapması gerektiğini anlatan Lochbihler, dış politika ve kalifiye elemanlar açısından Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunun altını çizdi. Görüşmeler devam ettikçe Türkiye’deki demokratik gelişmelerin de artacağını, AB üyeliği konusunda Kıbrıs’ın önemli bir kriter olduğunu söyleyen Lochbihler, Türkiye’nin limanlarını tüm AB üyelerine açması gerektiğini savundu.

"MÜLTECİ HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ"

Yeşiller olarak mültecilerin Avrupa’ya gelmelerine izin verilmesini istediklerini, ancak AB’nin sınırları daha sıkı kontrol ettiğini ve mültecileri izole ettiğini kaydeden siyasi, bundan dolayı Akdeniz’de her yıl binden fazla insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Yeşil Partili siyasi, Türkiye ile yapılan Geri Kabul Antlaşması’nın Türk vatandaşlarının vizesiz Avrupa seyahati için olumlu, ancak Türkiye’ye geri dönecek mülteciler için iyi bir karar olmadığını savundu.

"STA GÖRÜŞMELERİ HEMEN DURDURULSUN"

ABD ile yapılan Serbest Ticaret Antlaşması görüşmelerinin durdurulmasını isteyen Lochbihler, sürecin halkın neyin pazarlığını yapıldığını bilecek şekilde yeniden başlatılmasını istedi. Görüşmelerin gayri demokratik yapıldığını ve ABD’li gıda şirketlerinin geni değiştirilmiş ve kanseri tetikleyen gıdaları Avrupa’da daha kolay satabileceğini iddia eden Lochbihler, Avrupa’nın gıda standartlarından taviz verilmemesini talep etti. CİHAN

Yorumlar