Avrupa Tarihinde İlk Kez Prenses Kocasını Suçladı

Avrupa ve İspanya tarihinde bir ilk yaşandı. Kraliyet ailesinden ilk kez bir kişi sanık olarak mahkeme karşısına çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Tarihinde İlk Kez Prenses Kocasını Suçladı

Kral Juan Carlos'un en küçük kızı Prenses Cristina, Mayorka Adası'nın Palma kentinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı mahkemede vergi kaçırma ve para aklama iddialarıyla TSI 11.00 mahkemeye gelerek sorgu hakiminin sorularına cevap vermeye başladı.

İçişleri Bakanlığı mahkeme önünde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alarak Prenses Cristina'nın emniyeti için 300 polis görevlendirdi. Adadaki bazı yollar trafiğe kapatıldı, mahkeme önünde protesto yasaklandı ancak yüzlerce kişi mahkeme civarında toplanmaya başladı.

Duruşmayı izlemek için İspanya ve tüm dünyadan 90'dan fazla basın kuruluşu ve 300'den fazla gazeteci akredite oldu. Prensesin giriş yapacağı mahkemenin ana kapısına bakan evlerin balkonları bir günlük için 2-3 bin euro karşılığında basın mensupları ile meraklılara kiralandı.

Sorgulamanın yapılacağı salonda bu tarihi anın görüntülenmemesi için mahkeme tüm kamera ve elektronik araçların içeriye alınmasını yasakladı. Mahkeme salonunda sadece arşivlenmek üzere ses kaydına izin verildi. İçişleri Bakanlığı medya kuruluşlarının birkaç saniyelik bile olsa bu tarihi anı görüntülememesi için Prenses Cristina'yı taşıyan aracın mahkemenin kapısına kadar gelmesine izirn verdi. Prenses buna rağmen arabasını mahkeme kapısının 15 metre gerisinde durdurarak yürümeyi tercih etti ve medya mensuplarını selamladı.

Kapalı kapılar ardında başlayan sorgulamada Hakim Jose Castro'nın 227 sayfalık iddianamesine göre Prenses Cristina, Palma Dükü eşi olan Inaki Urdangarin ile birlikte yarı yarıya ortak olduğu 'Aizoon' adlı firma aracılığıyla vergi kaçırma, kamu fonlarını zimmete geçirme ve para aklama iddialarına cevap vermeye başladı. İspanya'da 'Noos olayı' olarak adlandırılan yolsuzluk soruşturmasına göre, Kralın damadı 2003-2007 yılları arasında kraliyet bağlantılarını kullanarak başkanı olduğu Noos Enstitüsü'nden yaklaşık 5.8 milyon Euro'yu kendi şirketleri Aizoon'a aktardığı öne sürülüyor. Sorgu hakimi Jose Castro'nun Prensesin yargılanmaması için yoğun siyasi baskılara uğradığı ancak Castro'nun 'Adalet önünde herkes eşittir' ilkesine uyarak bu sorgulamayı gerçekleştirdiği belirtildi. Hükümet çevreleri ise Kraliyet ailesinden birinin yargılanmasının uluslar arası alanda 'İspanya Markası'na zarar verebileceğini düşünüyor.

Prenses Cristina'nın savunmasına yapacak avukatların prensese 'suçlamaları eşinin üzerine atmasını' tavsiye ettiği öne sürüldü. İspanyol medyası prensesin bu tavsiyelere uymayarak olaylardan haberdar olmadığı ve eşine çok güvenmesinden dolayı böyle bir sorun ile karşılaştığını söyleyeceğini yazdı. Sorgulamanın yapıldığı salonun tam karşısında asılı bulunan babası Kral Juan Carlos'un portresi karşısında hakimin sorularına cevap verecek prensesin hapse girmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Gazeteler, mahkeme ile sanık avukatlarının daha önceden anlaşmaya vararak Prenses Cristina'nın bu davadan kamuyu zarara uğratmasından dolayı 600 bin euro para cezası ile kurtulacağını yazdı.

Yorumlar