Avrupa sandığa gidiyor, aşırı sağ endişe yükseliyor

Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin vatandaşları kendilerini önümüzdeki 5 yıl boyunca Avrupa Parlamentosu’nda (AP) temsil edecek 751 milletvekilini seçmek için yarından itibaren sandık başına gidecek. Yapılan son anketler küçük bir farkla...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa sandığa gidiyor, aşırı sağ endişe yükseliyor

Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin vatandaşları kendilerini önümüzdeki 5 yıl boyunca Avrupa Parlamentosu’nda (AP) temsil edecek 751 milletvekilini seçmek için yarından itibaren sandık başına gidecek. Yapılan son anketler küçük bir farkla da olsa merkez sağ partilerin seçimin galibi olacağını gösteriyor. Diğer taraftan Avrupa Birliği’nin varlığına karşı çıkan aşırı sağ partilerin yükselişi AP’nin geleceğine dair endişeleri arttırıyor.

Avrupa Parlamentosu seçimlerini düzenli olarak takip eden PollWatch’ın tahminlerine göre; Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) 217 milletvekili çıkarak seçimi galibi olacak Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) grubunun ise 201 vekil çıkarması bekleniyor. Üçüncü sırada ise yüzde 7,9'luk oy oranı ile 59 milletvekili çıkarması beklenen Liberaller (ALDE) bulunuyor.

Avrupalıların AP seçimlerine gereken ehemmiyeti verdiğini söylemek çok zor. Birçok ülkede seçime katılım oranı yüzde 50’i bile bulmuyor. En son 2009 yılında gerçekleştirilen seçimlerde Avrupa genelindeki katılım oranı yüzde 43 olarak gerçekleşmişti.

AP KOMİSYONU’NUN YENİ BAŞKANI BELİRLENECEK

22-25 Mayıs boyunca Avrupa’nın değişik ülkelerinde gerçekleştirilecek seçimler sonucunda AP Komisyonu’nun yeni başkanı da belirlenecek. Halihazırda komisyona Jose Manuel Barroso başkanlık ediyor. AB’nin anayasası niteliğindeki Lizbon Antlaşması’na göre, AP Komisyonu’nun başkan seçiminde mutlak çoğunluk aranıyor. Bu, 751 üyesi olan parlamentoda en az 376 milletvekili demek. Halihazırda hiç ir partinin bu sayıda milletvekili çıkarması mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla seçim sonrasında Brüksel’de yoğun pazarlıkların döneceğini tahmin etmek çok zor değil. Bununla birlikte teamüller seçimde en çok oy alan siyasi grubun adayının başkanlığa getirilmesi yönünde gerçekleşiyor. Bu da merkez sağ Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) başkan adayı Jean-Claude Juncker’in şansını oldukça artırıyor. Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) grubunun adayı ise Alman Martin Schulz.

AŞIRI SAĞ ENDİŞESİ YÜKSELİYOR

Yapılan son kamuoyu yoklamaları Avrupa Birliği’nin varlığına karşı çıkan aşırı sağ partilerin oy oranını ciddi şekilde artırdığını gösteriyor. Bu yüzden 2009 seçimlerinde AP içerisinde grup kurabilecek potansiyele sahip olmalarına rağmen aralarındaki görüş ayrılıkları dolayısıyla bir araya gelemeyen aşırı sağcı partilerin bu seçimler sonrasında grup kurmasına kesin gözüyle bakılıyor. PollWatch’ın tahminlerine göre; Fransa, Hollanda, İngiltere ve Danimarka’da aşırı sağcılar, sandıktan birinci parti olarak çıkacak. Avusturya, İtalya, Yunanistan, Macaristan, Belçika, Slovakya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Finlandiya’da ise birinci olamasalar da oy oranlarını ciddi miktarda artırmaları bekleniyor. Aşırı sağ partilerin oylarını arttırması en fazla Müslüman kökenli göçmenleri endişelendiriyor. CİHAN

Yorumlar