Avrupa Konseyi'nden Almanya'ya ırkçılık uyarısı

Avrupa Konseyi, Almanya’dan ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğe karşı daha kararlı tavır takınmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Konseyi'nden Almanya'ya ırkçılık uyarısı

Avrupa Konseyi, Almanya’dan ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğe karşı daha kararlı tavır takınmasını talep etti.

Konseye bağlı Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu’nun (ECRI) Almanya raporunda; ırkçı terör örgütü NSU, ırkçı parti NPD ve göçmen karşıtı siyasetçi Thilo Sarrazin’e değinilerek, tüm yabancı düşmanı teşkilatlara maddi desteğin kesilmesi istendi. Avrupa Konseyi, Almanya’da son yıllardaki iyi gelişmelere rağmen ırkçılık ve hoşgörüsüzlük konusundaki gelişmelerin hâlâ endişe verici olduğunu açıkladı.

Konseyin, Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu’nun (ECRI) raporunda Almanya’nın hâlâ Avrupa İnsan Hakları Anlaşması’nın insan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasına ilişkin sözleşmeye ek 12 numaralı protokolü imzalamadığına dikkat çekildi. Söz konusu protokol, ayrımcılığın genel olarak yasaklanmasını öngörüyor. Bu bağlamda ırkçı saikle işlenen şiddet ve suça maruz kalan mağdurların yeterli derecede destek bulamadığı vurgulanan raporda, iki Almanya’nın birleşmesinden bu yana işlenen cinayetlerle ilgili ırkçı saikin suç sebebi olarak ‘çok nadir’ gösterildiği belirtildi.

Emniyet birimlerinin bu konudaki duyarsızlığına ise Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüne mal edilen cinayetlerin soruşturmaları örnek olarak gösterildi. Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde davası sürmekte olan bu örgütün 2000-2006 yılları arasında 8 Türk ve bir Yunan işadamı ile bir Alman bayan polis memurunu katlettiği belirtiliyor. ECRI’ye göre Alman polisi NSU’dan yeterince ders çıkaramadı ve hala soruşturmalarda ‘ırkçı saikler’ çok hızlı göz ardı ediliyor. Ayrıca Alman ceza hukukunda ‘ırkçı saikler’ cezayı ağırlaştıracak unsur olarak algılanmıyor.

ECRI, 120 olayı incelediğini, 79 davanın sadece 16’sında bu unsurun dikkate alındığını açıkladı. Diğer bir ağır eleştiri ise ırkçı saikle işlenen şiddet ve suçların sayısının resmi istatistik raporlarına yansımaması. Bunların yanında Genel Eşit Muamele Yasası’nda (AGG) dil ve vatandaşlığın ayrımcılık sebebi olarak belirtilmemesi eleştirildi. Bu bağlamda polislerin dış görünüme bakarak kimlik kontrolü yapılmasından vazgeçilmesi talep ediliyor.

Irkçı NPD partisi ile Türk ve Araplara hakaret ederek ülkenin en çok satan kitaptan birine imza atan Thilo Sarrazin’e de değinilen raporda, ırkçı oluşum ve teşkilatlara maddi desteğin kesilmesi istendi.

ECRI, Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkedeki durumu değerlendirerek önergeler içeren rapor sunuyor. Almanya hakkında son 16 yılda 4 rapor yayınlandı. CİHAN

Yorumlar