Avrupa Birliği, Rusya’ya yaptırımları tartışıyor

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Rus askerlerinin Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde kilit noktaları işgal etmesi üzerine olağanüstü toplandı.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Birliği, Rusya’ya yaptırımları tartışıyor

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Rus askerlerinin Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde kilit noktaları işgal etmesi üzerine olağanüstü toplandı. Rusya aleyhine ekonomik yaptırımların tartışıldığı toplantıda Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapılması teklifleri de gündemde.

AB’nin büyük güçleri Almanya, Fransa ve İngiltere; Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) kanalıyla soruna siyasi çözüm aranmasını isterken, Rusya’nın işbirliğine yanaşmaması durumunda yaptırım ihtimalini de dışlamıyor. Toplantı öncesinde açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, diplomasinin bir zayıflık olmadığını ve söylentilere bağlı kalmak yerine AGİT’in Ukrayna’nın doğusu ve Kırım’da incelemelerde bulunabileceğini dile getirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Rusya’nın müdahalesini kınadıklarını fakat arabuluculuk ve diyalog ihtiyacının da bulunduğunu söyledi.

İrlanda Dışişleri Bakanı Eamon Gilmore, Rusya aleyhine yaptırımların bir seçenek olarak masada durduğunu ve tartışılacağını dile getirdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt: Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesini şiddetle kınadıklarını söyledi. Bildt, siyasi çözüm için Rus güçlerinin çekilmesi ve Rus Meclisi’nin işgal kararını iptal etmesi gerektiğini vurguladı.

Bugün kabul edilmesi beklenen ortak açıklama taslağında şiddetle kınanan Rusya'ya, bölgedeki askerlerini derhal üslerine çekmesi çağrısında bulunuluyor. CİHAN

Yorumlar