Avrupa, aşırı sağ depremiyle sarsılıyor

Almanya'daki AP seçimlerinin galibi yüzde 2,6'lık oy kaybına rağmen yüzde 35,3'le Hıristiyan Birlik Partileri oldu. Sosyal demokratlar ise yüzde 6,5'lik oy artışıyla yüzde 27,3 ulaşarak büyük bir başarı elde etmeyi başardı. AB karşıtı...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa, aşırı sağ depremiyle sarsılıyor

Almanya'daki AP seçimlerinin galibi yüzde 2,6'lık oy kaybına rağmen yüzde 35,3'le Hıristiyan Birlik Partileri oldu. Sosyal demokratlar ise yüzde 6,5'lik oy artışıyla yüzde 27,3 ulaşarak büyük bir başarı elde etmeyi başardı. AB karşıtı söylemleri ile tanınan AfD Partisi ilk defa meclise girerken, yine ilk defa meclise giren Türk ve göçmen düşmanı aşırı sağcı parti NPD 1 vekil ile AP'de temsil edilecek. Fransa'da yaşanan aşırı sağcı deprem ise Almanya'da da şok etkisi oluşturdu.

Almanya'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin galibi yüzde 2,6'lık oy kaybına rağmen yüzde 35,3 oy oranıyla Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri CDU/CSU oldu. Başbakan Angela Merkel başkanlığındaki CDU Partisi yüzde 0,7 oy kaybıyla seçmenlerin yüzde 30'unun desteğini alırken, Bavyera merkezli küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) yüzde 1,9'luk oy kaybıyla tarihi bir hezimet yaşaması dikkat çekti.

Seçim öncesi Avrupa karşıtı söylemleriyle öne çıkan CSU sadece yüzde 5,3 oranında oy alabildi. 2009 yılında kendi eyaletindeki seçmenin yüzde 48,1'nin desteğini alan CSU'nun hafta sonu yapılan AP seçimlerinde seçmenlerin sadece yüzde 40,5'nden destek görmesi Bavyera'da şok etkisi oluşturdu. Seçimin en büyük galibi ise Avrupa seçimlerinde ilk defa büyük oy artışı gerçekleştirmeyi başaran Sosyal Demokrat Parti SPD oldu. AP Başkanı Martin Schulz öncülüğündeki SPD yüzde 6,5'lik oy artışıyla seçmenlerin yüzde 27,3'ünün desteğini aldı.

Sosyal Demokratlar, 2013 yılında yapılan Federal Meclis seçimlerinde ise yüzde 25,7 oranında oy almışlardı. Aynı seçimlerde yüzde 41,5 oy alan CDU/CSU'ya AP seçimlerinde sadece yüzde 35,3 destek verilmesi (oy kaybı yüzde 6,2) gözlerden kaçmadı.

LİBERALLER ‘ÇÖKTÜ', YEŞİLLER OY KAYBETTİ, AB ‘KARŞITI' AfD REKOR OYLA MECLİSTE

Seçimlerinden üçüncü güçlü çıkan Yeşiller yüzde 1,4 oy kaybıyla yüzde 10,7 oy aldı. Sol Parti ise yüzde 7,4 oy oranıyla oylarını korumayı başardı (oy kaybı yüzde 0,1). Hür Demokrat Parti FDP ise 2013 Federal Meclis seçimlerinde olduğu gibi tarihi bir hezimet daha yaşadı. Seçmenlerin sadece yüzde 3,4'lük desteğini alan FDP, yüzde 7,6 oranında oy kaybetti. Euro para birimi dâhil olmak üzere AB'ye sert eleştirilerde bulunan “Almanya için Alternatif” (AfD) isimli parti ise yüzde 7 oranında oy alarak ilk defa Avrupa Parlamentosu'na girmeyi başardı.

Partilerin aldıkları oy oranına göre Avrupa Parlamentosu'na gönderecekleri vekil sayılarının dağılımı ise şu şekilde sıralandı: CDU: 29, CSU: 5, SPD: 27, Yeşiller: 11, FDP: 3, Sol Parti: 7, AfD: 7 ve diğerleri 7. Avrupa Birliği'nin (AB) en kalabalık nüfusuna sahip Almanya'yı Avrupa Parlamentosu'nda 96 milletvekili temsil edecek. Parlamentoda 751 Avrupa parlamenteri görev yapacak.

AŞIRI SAĞCI NPD 1 VEKİL GÖNDERECEK

Bu arada göçmen karşıtlığıyla tanınan ve Neonazilerin desteklediği NPD Partisi seçmenlerin yüzde 1'inden oy alabildi. Federal Anayasa Mahkemesi'nin AP seçimleri için seçim barajını kaldırması ile NPD, AP'ye 1 vekil gönderme hakkı elde etti. Seçim barajının kalkması ile aynı haktan yararlanan şu partiler de AP'ye birer milletvekili gönderecek: Freie Wähler (“Özgür Seçmenler”) oy oranı yüzde 1,5, Tierschutzpartei (“Hayvan Haklarını Koruma Partisi”) oy oranı yüzde 1,2, Familienpartei (“Aile Partisi”) yüzde 0,7, ÖDP (“Ekoloji ve Demokrasi Partisi”) yüzde 0,6, Piratenpartei (“Korsanlar”) oy oranı yüzde 1,4, hiciv partisi “Die Partei” yüzde 0,6 oy. AP seçimlerine katılım oranı ise yüzde 48 olarak gerçekleşti.

MERKEL'E 710 BİN SEÇMENİ SIRTINI DÖNDÜ

Analiz edilen seçim sonuçları ile ilgili ilginç veriler de dikkat çekti. Buna göre Başbakan Angela Merkel başkanlığındaki CDU/CSU hükümetine destek veren yüzbinlerce seçmen bu kez karşıt üç partiye destek verdi. Buna göre 340 bin seçmen Sosyal demokratlara oy verirken, 270 bini ise Yeşiller'e destek oldu. 100 bin seçmenin ise Sol Parti'ye oy vermesi gözlerden kaçmadı. Birlik Partileri'ne sadece Liberallerden 20 bin oy geldi.

ALMANLARIN YÜZDE 42'Sİ MARTİN SCHULZ'U AB KOMİSYONU BAŞKANI OLARAK GÖRMEK İSTİYOR

Infratest dimap araştırma kuruluşunun araştırmasına göre Almanya'daki seçmenlerin yüzde 42'si sosyal demokrat aday Martin Schulz'u AB Komisyonu başkanı olarak görmek istiyor. Merkel'in partisinin desteklediği aday Jean-Claude Juncker'i destekleyenlerin oranı ise yüzde 24'de kaldı. Schulz, Almanya'da popüler bir isim olarak tanınıyor. Belçika sınırındaki Aachen şehrine bağlı Würselen ilçesinde Schulz'a verilen destek yüzde 51,6 ile rekor seviyeye ulaştı.

Seçim sonuçları açıklandıktan sonra seçim kutlamaları esnasında konuyla ilgili açıklamada bulunan SPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, “Seçim sonucunun bir adı var, o da Martin Schulz.” diyerek Merkel'e göndermede bulundu. Gabriel, Avrupalı muhafazakârların çoğunluğuna rağmen Schulz'un desteklenmesine devam edileceğinin altını çizdi. AB Komisyonu başkanı AB devlet ve hükümet başkanlarının onayı ile seçilebilecek.

FRANSA'DA AŞIRI SAĞ DEPREMİ, İNGİLTERE'DE EURO KARŞITI PARTİ BİRİNCİ OLDU

Fransa'da ise aşırı sağ depremi yaşandı. Müslümanlara karşı yürüttüğü popülist söylemleri ile tanınan Marine Le Pen başkanlığındaki Ulusal Cephe yüzde 25'lik oy oranıyla birinci parti oldu. Muhafazakâr UMP seçmenlerin yüzde 21'inin desteğini alırken, sosyalistlere verilen destek sadece yüzde 14,1'de kaldı. Fransa Yeşiller Partisi yüzde 9,4 oy alırken, Sol Cepheye verilen destek yüzde 6,5'da kaldı. Fransa Alternatif Partisi ise yüzde 10,3 oy alabildi. İngiltere'deki seçimlerde de Euro karşıtı UKIP Partisi yüzde 28 ile birinci parti olmayı başardı.

Nigel Farage başkanlığındaki partinin başarısı AB içinde şok etkisi oluşturdu. İngiltere tarihinde ilk kez bir parti muhafazakârlar ile işçi partisini geride bırakarak galip oldu. İkinci olan işçi partisi Labour seçmenlerin yüzde 25'inin desteğini alırken, muhafazakârlara verilen destek yüzde 24'de kaldı.

HOLLANDA'DA AŞIRI SAĞCILAR KAYBETTİ,

Hollanda'da yapılan AP seçimlerinde Geert Wilders başkanlığındaki aşırı sağcı parti umduğunu bulamadı. Yine de yüzde 12,2 oranında oy alan Wilders üçüncü sıraya geriledi.

Danimarka'daki sağ popülist muhafazakâr parti ise yüzde 23'lük oy oranı ile en güçlü parti oldu.

Finlandiya'daki aşırı sağcı “Hakiki Fin Partisi” ise yüzde 13'lük oy oranıyla ikinci sırada seyretti. Avusturya'daki sağcılar ise 2009 yılına kıyasla yüzde 8'lik oy artışıyla büyük bir zafer kazandı. FPÖ yüzde 20,5'le en güçlü üçüncü parti oldu.

Macaristan'daki ırkçı Jobbik ise yüzde 14,7'yle ikinci sırada yer aldı.

İSPANYA VE YUNANİSTAN'DA İKTİDAR PARTİLERİNE DESTEK AZALDI

Yunanistan'da ise Türk düşmanı ırkçı parti yüzde 9,3 oranında oy alarak üçüncü güçlü parti oldu. Yunanistan'da radikal sol parti yüzde 26,4 oy ile birinci sırada yer aldı. Seçim sonuçlarına göre Fransa, İngiltere, İspanya ve Yunanistan'da iktidar partilerine destek azaldı. Aşırı sağcılık tehlikesinin artması birçok ülkede endişeyle karşılandı. Slovakya'daki seçmenlerin sadece yüzde 13'ünün AP seçimlerine katılmaları ise rekor düşük oran şeklinde kayıtlara geçti. CİHAN

Yorumlar