“Avrasya’nın güvenliğinden Rusya ve Türkiye sorumlu”

Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Moskova Devlet Uluslar Arası İlişkiler Üniversitesi (MGİMO) öğretim görevlisi Prof.

Google Haberlere Abone ol
“Avrasya’nın güvenliğinden Rusya ve Türkiye sorumlu”

Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Moskova Devlet Uluslar Arası İlişkiler Üniversitesi (MGİMO) öğretim görevlisi Prof. Dr. Yelena Ponomaryova, Moskova ve Ankara’nın Avrasya’nın güvenliğinden sorumlu ülkeler olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) özel konuşan Rus akademisyen Ponomaryova, Rusya’nın komşu ülkeleriyle sıkı ilişkilere önem verdiğine işaret etti. Ponomaryova, “Rusya bugün dış politikasında tamamen yeni güzergah hazırlığı içinde. Komşu devletlerle stratejik ilişkiler oluşturulmasına özellikle önem veriliyor. Türkiye de bu ülkelerden biri. Bizim gerçekten de Türkiye ile özel ekonomik ve jeopolitik ilişkilerimiz bulunuyor. Siyasi ilişkilerimiz artıyor. Bu bağlamda Türkiye’nin Güney Akım doğalgaz boru hattının kendi ekonomik sahasından geçişine izin verdiğini de unutmamak lazım. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dediği gibi, bu Ankara’nın Moskova’ya güzel bir hediyesi oldu. Bugün dünyada dış politikalarının çoğu bir şekilde enerji konularıyla bağlantılı hale geldi. Enerji günümüzün en büyük politikası. Rusya kendi enerji projeleri karşısında bazı engellerle karşılaşıyor. Bence bu bağlamda Türkiye ileriyi gördü ve Rusya ile sözleşmeye imza attı.” şeklinde konuştu.

VİZELERİN KALDIRILMASININ ARDINDAN İSRAİL DE MOSKOVA İLE VİZELERİ KALDIRDI

Türk-Rus kültürel ve insani ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini savunan Rusya dış politika akademisyeni, “İlişkilerimizde ikinci önemli olay ikili vize rejiminin kaldırılması ve turizm ilişkilerinin gelişmesini söyleyebilirim. Avrupa Birliği (AB) yıllardır bizi vize rejiminin kolaylaştırılması hususunda vaatlerle karnımızı doyuruyor. Türkiye ile vize rejiminin kaldırılmasının ardından Türkiye’ye giden Rus turist sayısı arttı. Bu arada bu hususu dikkate alan İsrail de benzer şekilde Rusya ile vizeleri kaldırdı.” dedi.

AVRASYA’NIN GÜVENLİĞİNDEN BİZ SORUMLUYUZ

Hem Moskova hem de Ankara’nın Avrasya’nın güvenliğinden sorumlu olduğunu vurgulayan Rus akademisyen, “Biz komşuyuz, Avrasya coğrafyasında birlikte yaşıyoruz. Burasının güvenliğinden biz sorumluyuz. Burada Rusya ve Osmanlı imparatorlukları varlıklarını sürdürdü. Dolayısıyla bunu göz önünde bulundurarak Avrasya’nın güvenliğine özel yaklaşmalıyız. Ortadoğu’da bugün yaşananlar Rusya ve Türkiye’yi de ilgilendiren konular. Ortadoğu’da istikrar, barış ve huzur adına ortak adımlar atmalıyız, katkı payımız mutlaka olmalı. Biz sorunları beraber çözmek zorundayız. Farklı çıkar ve görüşlerimiz olabilir, örneğin Türkiye NATO üyesi, Rusya ise bu ittifaka üye değil. Ama bunlar asla şu anlama gelmemeli: Moskova ve Ankara’yı birleştirecek noktalar yok. Mutlaka vardır, bunlar üzerinde kafa yormamız lazım. Genelde her yönde ilişkilerimizi artırmamız şart. Bu Avrasya’nın, hepimizin yararına.” dedi. CİHAN

Yorumlar