Avrasya Medya Forumu Astana’da başladı

Uluslararası Avrasya Medya Forumu, Kazakistan’ın başkenti Astana’da başladı. Astana’da bulunan Bağımsızlık Sarayı'nda gerçekleştirilen foruma, Kazakistan Meclis Başkan Yardımcısı ve Avrasya Medya Forumu Başkanı Dariğa Nazarbayeva, Devlet Sekreteri Adilbe.

Google Haberlere Abone ol
Avrasya Medya Forumu Astana’da başladı

Uluslararası Avrasya Medya Forumu, Kazakistan’ın başkenti Astana’da başladı. Astana’da bulunan Bağımsızlık Sarayı'nda gerçekleştirilen foruma, Kazakistan Meclis Başkan Yardımcısı ve Avrasya Medya Forumu Başkanı Dariğa Nazarbayeva, Devlet Sekreteri Adilbek Jaksıbekov, Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov, çok sayıda politikacı, akademisyen ve gazeteci katıldı. Bu sene 12. kez düzenlenen forum Devlet Sekreteri Jaksıbekov’un Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in mesajının okunması ile başladı. Nazarbayev mesajında Kazakistan'ın bölgesel ve uluslararası barışta aktif rol aldığını belirtilerek, dünyada meydana gelen olayların çözümü için her zaman diyalogtan yana tavır alınması gerektiğini vurgulandı.
Forumda yeni dünya düzeni, Ukrayna'da yaşanan olaylar, Rusya ve Batı arasındaki fikir ayrılıkları, Suriye’de yaşanan iç savaş ve çözüm süreci, İran’ın nükleer programı, ABD ve İran arasındaki nükleer krizin kaybedeni ve kazananı, Avrasya entegrasyonu gibi konular ele alınıyor.

UKRAYNADA YAŞANAN OLAYLAR ENDİŞE VERİCİ
Kazakistan Meclis Başkan yardımcısı ve aynı zamanda Avrasya Medya Forumu Başkanı Dariğa Nazarbayeva forumda yaptığı açılış konuşmasında, Ukrayna’da yaşanan olayların endişe verici olduğunu söyledi. Ukrayna’nın Kazakistan’ın güvenilir bir dostu ve ticari partneri olduğunun ifade eden Nazarbayeva, forumun içeriğinde yer alan konuların dünyada istikrarın olmamasının göstergesi olduğunu ifade etti.
Orta Doğu başta olmak üzere Ukrayna, Suriye ve dünyanın değişik bölgelerinde yaşanan olayları soğuk savaş dönemlerine benzeten Dariğa Nazarbayeva, dünya siyasetinde bugüne kadar görülmemiş olayların sergilendiğini vurguladı. Ukrayna’da meydana gelen olayların dünya siyasetinde adeta tsunami etkisi oluşturduğunu belirten Nazarbayeva, yeni dünya düzeninde küresel değişimin merkezinin Asya’ya kaydığına dikkat çekti.

BARAK: HAMAS’A GÜVENMİYORUZ
Foruma katılan İsrail eski Başbakanı Ehud Barak ise Hamas’a güvenmediklerini ifade etti. Hamas’ın elinde etkili silahlar olduğunu iddia eden Barak, bölge için alınacak tek taraflı herhangi bir kararın her iki taraf için de felaket doğurabileceğini söyledi. Bölgeye barış ve istikrarın gelmesi için geçmişte yaşanan olayların bir kenara bırakılması ve geleceğe bakılması gerektiğinin altını çizen Barak, İran konusunda da ciddi kaygıları olduğunu vurguladı.
İran’ın sadece bölge güvenliği değil aynı zamanda dünyayı tehdit ettiğini de sözlerine ekleyen Ehud Barak, İran eski Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın İsrail’e karşı açık ve net bir düşmanlık sergilediğini ifade ederek; Ahmedinejat’ın: “İsrail'in dünya haritasından silinmesi gerektir.” sözlerini hatırlattı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in büyük kızı Dariga Nazarbayeva’nın başkanlığında kurulan ve uzun süredir uluslararası düzeyde katılımcılarla yapılan forumda, bölgesel ve uluslararası konular masaya yatırılıyor.
Bu seneki foruma 60 ülkeden 5 bin davetli katılırken; 500'den fazla yerli ve yabancı gazeteci forumu takip ediyor.
CİHAN

Yorumlar