Avrasya Ekonomik Birliği, resmen kuruluyor

Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında temelleri 2010 yılında atılan Avrasya Ekonomik Birliği için imzalar resmen atılıyor. Kazakistan’ın başkenti Astana’da yarın yapılacak toplantı sonrası atılacak imzalarla birlikte Rusya, Belarus ve Kazakistan...

Google Haberlere Abone ol
Avrasya Ekonomik Birliği, resmen kuruluyor

Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında temelleri 2010 yılında atılan Avrasya Ekonomik Birliği için imzalar resmen atılıyor. Kazakistan’ın başkenti Astana’da yarın yapılacak toplantı sonrası atılacak imzalarla birlikte Rusya, Belarus ve Kazakistan yeni bir siyasi ve ekonomik oluşumunu kuracak tarihi bir adım atmış olacaklar. Astana’da gerçekleştirilecek imza törenine Avrasya Ekonomik Birliği’ni oluşturacak Rusya, Belarus ve Kazaistan'ın liderlerinin yanı sıra Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de hazır bulunacak.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra siyasi bağımsızlığını kazanan Orta Asya ülkeleri ekonomik yollarla bölgedeki en büyük ticari partneri Rusya ile olan ilişkilerini devam ettirirken; atılacak imzalar sonrası eski Sovyetler Birliği topraklarında en geniş anlamda entegrasyonu öngören anlaşma ile aşamalı olarak serbest hizmet, mal ve para dolaşımı sağlanacak ve bu ülkeler arasındaki gümrük vergileri kalkarak; ticaret hacmi genişleyecek. Atılacak imzalar bazı çevrelerce siyasi olarak yorumlansa da Belarus ve Kazakistan bu birliğin temellerinin ve asıl amacının ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu savunuyor.

KAZAK LİDER NAZARBAYEV: BİRLİK KAZAKİSTAN’IN AVANTAJINA

İmza töreni öncesi başkent Astana’da Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi toplantısında konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında kurulacak Avrasya Ekonomik Birliği’nin Kazakistan’ın avantajına olduğunu söyledi.

Kazakistan’ın başta Rusya olmak üzere bölge ülkeleri ile geçen 20 yıllık süreçte birçok anlaşmaya imza attıklarına dikkat çeken Kazak lider Nazarbayev, bu anlaşmaların artık pratiğe dökme zamanının geldiğine vurgu yaptı. Oluşturulacak birliğin Kazak halkının yararına olduğunu ifade eden Nursultan Nazarbayev, özellikle ekonomik açıdan uzun vadede ülkeye büyük faydalar sağlayacağını dile getirdi.

Avrasya Ekonomik Birliği’nin Rusya ve bölge ülkeleri ile Kazakistan’ın ekonomik ilişkilerini olumlu yönde etkileyeceğini savunan Nazarbayev, birliğin büyük ekonomik fırsatlar sunacağını söyledi.

KAZAKİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI İDRİSOV: BİRLİK, DİĞER ULUSLARARASI ANLAŞMALARA ENGEL DEĞİL

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov da yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın imzalayacağı anlaşmanın diğer uluslararası anlaşmalara engel teşkil etmediğine vurgu yaptı. Bu anlaşma ile birlikte Sovyetler Birliği dönemine geri dönülmeyeceğini ifade eden İdrisov, “Kendi çıkarlarımız üzerine kurulu bir ekonomik topluluk oluşturuyoruz. Arzumuz ekonominin büyümesi ve iş hacminin artmasıdır. Yatırımcıların ülkemize gelmesini arzu ediyor ve gayri safi yurtiçi hasılamızın yükselmesini istiyoruz.” diye konuştu.

Öte yandan, Avrasya Ekonomik Birliği’nin Gümrük Birliği oluşturan üç ülkenin yanı sıra yeni üyelerin de dahil olması planlanıyor. Kırgızistan ve Ermenistan önce Gümrük Birliği sonrasında da Avrasya Ekonomik Birliği’nde yer almak istiyor. BDT ülkeleri içindeki toplam ticaretin yüzde 85’ini Gümrük Birliği ülkeleri gerçekleştiriyor. Avrasya Ekonomik Birliği 1 Temmuz 2015 yılında resmi olarak yürürlüğe girecek. CİHAN

Yorumlar