"Avrasya Ekonomik Birliği, Putin’in gizli bir planı değil"

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov, Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında geçen hafta başkent Astana’da imzalanan Avrasya Ekonomik Birliği’nin Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in gizli bir planı olmadığını söyledi.Kazakistan’ın...

Google Haberlere Abone ol
"Avrasya Ekonomik Birliği, Putin’in gizli bir planı değil"

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov, Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında geçen hafta başkent Astana’da imzalanan Avrasya Ekonomik Birliği’nin Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in gizli bir planı olmadığını söyledi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da diplomatik misyon şefleri ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov, imzalanan Avrasya Ekonomik Birliği hakkında bilgi verdi. Birliğin tamamen ekonomik bir birlik olduğunun altını çizen Yerlan İdrisov, bazı çevreler tarafından Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında oluşturulan birliğin yalnış anlaşıldığını söyledi. Oluşturulan yeni birlik hakkında kimsenin endişe etmemesi gerektiğine dikkat çeken İdrisov, Avrasya Ekonomik Birliği’nin bazı çevrelerce “Avrasya Ekonomik Birliği Putin’in Gizli Bir Planı” şeklinde değerlendirilmesinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Kazakistan’ın Rusya ve Belarus ile ekonomik bir birlik kurmak istediğini ifade eden Kazak Bakan Yerlan İdrisov, “Atılan imzalar bizim açık ve net bir ekonomi programımızdır.” dedi. Avrasya Ekonomik Birliği ile Avrupa ve Çin ile olan ilişkilere daha çok katkı sağlayacağını söyleyen İdrisov sözlerine şöyle devam etti: “Birlik kesinlikle siyasi bir birlik olmadığı gibi tamamen ekonomik işbirliğini amaçlamaktadır. Gerek ülke içinde gerekse de uluslararası arenada yorum yapan ekonomistler ve bazı uzmanların bir takım spekülatif beyanlardan kaçınması gerek. Kimsenin korkmasına ve endişe etmesine gerek yok.”

Oluşturulan birlik ile ilgili ayrıca bazı çevrelerin “Sovyetler Birliği yeniden kuruluyor” yorumlarına da katılmadığını sözlerine ekleyen Yerlan İdirsov, Avrasya Ekonomik Birliği ile Kazakistan ekonomisinin daha güçlü olacağına inandığını ifade etti. CİHAN

Yorumlar