Atina'da oy kullanan vatandaşlar: Siyasi gerginlik bitsin

Yunanistan başkenti Atina’da yaşayan Türkiye vatandaşları, cumhuriyet tarihinde ilk defa halk tarafından seçilecek olan cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti. Vatandaşlar, seçimlerin ülke için hayırlı olması temennisinde...

Google Haberlere Abone ol
Atina'da oy kullanan vatandaşlar: Siyasi gerginlik bitsin

Yunanistan başkenti Atina’da yaşayan Türkiye vatandaşları, cumhuriyet tarihinde ilk defa halk tarafından seçilecek olan cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti. Vatandaşlar, seçimlerin ülke için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Türkiye’nin Atina-Pire Başkonsolosluğu’nda yapılan oy kullanma işlemi, bugün sabah saat 08.00’de başladı. Atina’da yaşayan çoğunluğu İstanbul kökenli Rumlar ile Türk vatandaşlar için demokratik hakları olan oy kullanma işlemi yarın saat 17.00’de sona erecek. 9 bin 61 seçmenden randevu alan kişi sayısı sadece yüz 11 olarak kaydedildi. Bugün öğlen saatlerine kadar oy kullanan kişi sayısı ise 85 oldu.

Atina’da ikamet eden Türkiye kökenli seçmenler, konsolosluk bahçesinde kurulan 7 sandıkta oylarını kullandı. İlginin az olduğu oy kullanma işlemi öncesi vatandaşların pasaport ve kimlik bilgileri kontrol edildi. Bazı ailelerin çocuklarıyla sandık başına gittikleri görüldü.

“SİYASİ GERGİNLİK ÜLKEYE HİÇBİR ŞEY KAZANDIRMIYOR”

Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonuna konuşan ve başkent Atina’da 10 yıldır yaşadığını belirten Ayşe Ferliel Barounos, ilk defa yurtdışında demokratik hakkı olan oyunu kullanarak, seslerini duyurabilmenin verdiği memnuniyeti dile getirdi. İki oğlu ve eşiyle birlikte oy kullanmaya gelen Barounos, daha önceki seçimlerdeki söylentiler ve insanların canını sıkan konular sebebiyle genel bir güvensizlik olduğunu söyledi. Ayşe Ferliel Barounos, “Türkiye’de yaşanan gerginlik havası ülkeye hiçbir şey kazandırmıyor. Her şeye rağmen yurtdışında böyle bir fırsat verilmesi iyi bir şey.” ifadelerini kullandı.

İlk defa yurtdışında oy kullandığını söyleyen İstanbullu Yannis Civelek (72), “65 yıl Türkiye’deydim. 8 yıldan bu yana da Atina’dayım. Seçimler, Türkiye için hayırlı olsun.” diye konuştu.

ESKİ MİLLİ ATLET DE OYUNU KULLANDI

1952-1963 yılları arası Türkiye Atletizm Milli Takımı’nda 64 defa mücadele eden Theodoris Yordanidis (79), oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Memleket için ne hayırlıysa o olsun. Allah, seçilecek olan cumhurbaşkanımızı inayet, saadet ve fikir zihniyeti ile onu ihya etsin.” dedi.

“ALLAH ADAYLARA AKIL FİKİR VERSİN”

Daha önce gümrüklerde oy kullandığını söyleyen Filiça Mihailidis (78) ise “Burada ilk defa oy kullandım. Adaylar, bildiğimiz adaylar. Allah akıl fikir versin hepsine. Her yerde gerginlik var. Dünya kaynıyor. İnşallah Türkiye de düzelir.” ifadelerini kullandı. Eşi Dimitris Mihailidis de “Oyumuzu kullandık. Vatani vazifemizi yapıyoruz. Daima vatan vatandır.” şeklinde konuştu.

“SANDIK GÜVENLİĞİ KONUSUNDA ŞÜPHEMİZ VAR”

Atina’da uluslararası ilişkiler konusunda yüksek lisans yapan Antalyalı Pınar Dilan Sönmez, yurtdışındaki vatandaşların oy kullanabilmesinin güzel bir şey olduğunu söyledi. Yurtdışındaki sandıkların güvenliği konusunda çok fazla kişinin şüpheleri bulunduğunu belirten Pınar Dilan Sönmez, “Türkiye’deki gerginlik siyaseti devam edecek gibi görünüyor. Yurt dışındaki sandıkların açılımı ile ilgili çok kişinin şüpheleri var. Sandıklar bizim önümüzde açılamayacak. Oyumuzu takip edemeyeceğiz. Bu akıllarda şüphe doğuruyor.” dedi.

CİHAN

Yorumlar