Asya'nın güvenliği Çin'de masaya yatırılıyor

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Çin’de başladı. Çin'in Şanghay şehrinde bugün başlayan ve ana teması "Diyalog, Güven ve İşbirliğini Güçlendirerek,...

Google Haberlere Abone ol
Asya'nın güvenliği Çin'de masaya yatırılıyor

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Çin’de başladı.

Çin'in Şanghay şehrinde bugün başlayan ve ana teması "Diyalog, Güven ve İşbirliğini Güçlendirerek, Barış, İstikrar ve İşbirliğine Dayalı Yeni Bir Asya" olarak belirlenen zirveye; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın aralarında bulunduğu liderler katılıyor. Zirvede Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da hazır bulunuyor.

Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü temsilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katılıyor. Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazası sonrasında Gül, zirveye katılmaktan vazgeçmişti.

1992 yılında kurulan AİGK, diyalog ve danışma amaçlı kararlar alıyor. Halihazırda, AİGK'a 24 ülke üye. 13 ülkede gözlemci statüsünde .

S

CİHAN

Yorumlar