Asya’daki güvenlik zirvesinden Türkiye'ye Soma taziyesi

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Çin’in Şanghay şehrinde gerçekleştiriliyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler...

Google Haberlere Abone ol
Asya’daki güvenlik zirvesinden Türkiye'ye Soma taziyesi

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 4. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Çin’in Şanghay şehrinde gerçekleştiriliyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler için Türkiye'ye "samimi taziyelerini" bildirdi.

Konferansın açılış töreni Şanghay şehrindeki Expo alanında yapıldı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, konferansa katılan üye ülkelerin devlet başkanları ve uluslararası organizasyonların temsilcilerini kabul etti. Kabulün ardından toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. Kabulde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de vardı. Liderler daha sonra yuvarlak masa oturumuna geçti.

Xi, buradaki konuşmasının başında Manisa'ya bağlı Soma ilçesinde 13 Mayıs’ta meydana gelen maden faciası ve Laos’ta kabinenin bazı bakanlarının öldüğü uçak faciası nedeniyle Türkiye ve Laos’a derin taziye dileklerini iletti. Xi konuşmasında, Çin devleti ve halkını temsilen, ayrıca zirveye katılan liderler ve uluslararası organizasyonların temsilcileri adına, iki olayda hayatını kaybedenlere derin başsağlığı dileklerini, Türk ve Laos halkına samimi taziyelerini ilettiğini ifade etti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da konferansa Soma’daki facia nedeniyle katılamayan ve Çin gezisini bu yüzden iptal eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mesajını aktardı.

Bu arada zirvenin birinci aşama oturumunda Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, konferansın dönem başkanlığını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan devraldı. Davutoğlu, zirveye Gül'ün özel temsilcisi olarak katılıyor. CİHAN

Yorumlar