Aşırı sağcı parti yöneticilerinin üçte biri suça karışmış

Almanya'da şırı sağcı NPD partisinin yönetim kadrosunun üçte birinin sabıkalı veya haklarında soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Aşırı sağcı parti yöneticilerinin üçte biri suça karışmış

Almanya'da şırı sağcı NPD partisinin yönetim kadrosunun üçte birinin sabıkalı veya haklarında soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı. Eyaletler Temsilcileri Meclisi’nin bu partiyi kapatmak için Federal Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu başvuruda bu detaylar da yer aldı.

Berliner Zeitung’un ulaştığı bilgilere göre aşırı sağcı partinin yönetim kadrosundaki 176 kişinin yüzde 31,25’i hakkında soruşturmalar yürütülüyor, dörtte biri ise hüküm giymiş durumda. Doksanlı yılların başından bu yana kayıtlara geçen suçlar arasında şiddet ve zor kullanmaktan terör örgütü kurma girişimine kadar birçok sabıkalar bulunuyor.

Sabıkalıların yarısı ise birçok kez mahkemeye çıkartılmış kişiler. Eyaletler, Federal Anayasa Mahkemesi’ne sundukları yasaklama başvurusunda NPD’nin aşırı yabancı düşmanlığı yaptığını ve Hitler’in partisi NSDAP’ye yakın olduğunu öne çıkardı. Metinde ayrıca, ırkçı partinin demokratik düzeni yıkıp yerine nasyonal sosyalizm ideolojisini ve programını uygulamayı hedeflediği bilgilerine yer verildi.

NPD’nin ırkçı ve genlere dayalı insan ırkçılığı anlayışının insan onuruna zarar verdiği vurgulanan metinde, kapatma gerekçeleri arasında ayrıca aşırı sağcı partinin Almanya’da yaşayan göçmenleri şiddet yoluyla ülkeden gönderme hedefinin olduğu gösterildi.

Mahkemeye sunulan metinde NPD’lilerin Alman vatandaşı olan göçmenlerin Alman ırkına zarar verdikleri gerekçesiyle tekrar vatandaşlıktan uzaklaştırmayı amaçladıkları da hatırlatıldı.

Diğer taraftan NPD lideri Holger Apfel görevinden geri çekildi. Apfel’in sağlık sebeplerinden dolayı partideki görevinden ayrıldığı söylenirken, yerine partinin eski lideri Udo Voigt’un gelmesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar