Asgari ücret ve veri kaydı tartışmasında uzlaşma sağlanamadı

Almanya'da Büyük Koalisyon ortakları arasındaki tartışmalara yol açan konulara vatandaşların verilerinin tedbir olarak kaydedilmesi konusu da eklendi.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret ve veri kaydı tartışmasında uzlaşma sağlanamadı

Almanya'da Büyük Koalisyon ortakları arasındaki tartışmalara yol açan konulara vatandaşların verilerinin tedbir olarak kaydedilmesi konusu da eklendi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Adalet Bakanı Heiko Maas, Avrupa Adalet Divanı’nın veri kaydetmeyle ilgili kararını verinceye kadar yasa çalışmasını durdurduğunu duyurdu. Hıristiyan Demokrat Birlik partili (CDU) İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise, “Hepimiz koalisyon ortağı olduğumuz konusuna alışmalıyız. Bu ortaklık bizden, eskiye nazaran farklı bir davranış sergilememizi gerektiriyor.” diyerek Maas’ı eleştirdi.

Hükümet çalışmaları bir ayı bile geride bırakmadan Büyük Koalisyon ortakları Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti arasında tartışmalar başladı.

Özellikle tüm istihdam alanlarında geçerli 8,50 Euro’luk asgari ücret, mülteci ve göç politikaları ve veri kaydı konusunda ortaklar arasındaki fikir birliği sağlanamadı. Ortaklar imzaladığı koalisyon anlaşmasında asgari ücretin 2015’de yürürlüğe konması, kademeli olarak 2017’ye kadar tüm istihdam alanlarında geçerli olması üzerinde anlaşma sağlamıştı.

Büyük Koalisyon’un küçük ortağı CSU ise asgari ücret yasasına istisnai durumlar eklenmesini talep ediyor. CDU içinde de bu yönde istekler dile getirildi. Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının yeni yılla birlikte serbest dolaşım hakkı elde etmesi çerçevesinde CSU’nun başlattığı ‘sosyal sisteme göç ve dolandırıcılık’ tartışması SPD tarafından ağır şekilde eleştirildi. Federal hükümetin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, her göçmenin dolandırıcı olmadığı, CSU’nun konuyu çarpıttığını belirtmişti.

CDU’nun yönetim kurulu üyesi, ilk Türk bakan Aygül Özkan, Sözün Özü programında Büyük Koalisyon’un ilk 100 günü için “Kendi aralarında tartışmaya girmemeliler, çünkü önceki hükümette ortakların kendi aralarındaki tartışmaların vatandaşlarda güven kaybına sebep olduğunu gördük.” açıklamasını yapmıştı.

Bilindiği gibi Birlik Partileri ile Hür Demokrat Parti (FDP) bundan önceki yasama döneminde Siyah-Sarı hükümetini kurmuş, ancak ortaklığın ilk günlerinden itibaren otel işletmecilerine vergi indirimi, kısa süreli işçilere asgari ücret ve ABD ile veri paylaşımı konusunda fikir birliği sağlayamamış, ortaklığın feshinin bile dile getirildiği tartışmalara imza atmıştı.

Siyah-Sarı hükümetin ilk 100 günündeki ‘uyumsuz’ çalışma tarzı ortaklığın tüm süresine yansımış, bu koalisyon ‘verilen sözlerin yerine getirilmediği’ bir ortaklık olarak kayda geçmiş, faturası ise sandıkta FDP’ye kesilmişti. CİHAN

Yorumlar