Aşağı Saksonya ve Konya arasında iki ön anlaşma imzalandı

Aşağı Saksonya Başbakanı Stefan Weil öncülüğünde Türkiye’ye gelen 90 kişilik heyet Konya’dan iki ön anlaşma ile ayrıldı. Başbakan Weil, Konya Valisi Muammer Erol ile ile ana konularını ekonomi, araştırma ve eğitimin oluşturduğu...

Google Haberlere Abone ol
Aşağı Saksonya ve Konya arasında iki ön anlaşma imzalandı

Aşağı Saksonya Başbakanı Stefan Weil öncülüğünde Türkiye’ye gelen 90 kişilik heyet Konya’dan iki ön anlaşma ile ayrıldı. Başbakan Weil, Konya Valisi Muammer Erol ile ile ana konularını ekonomi, araştırma ve eğitimin oluşturduğu iyi niyet anlaşmasını imzalarken, Konya ve Hannover’in belediye başkanları iki şehir arasındaki Kardeş Şehir Ön Protokolü’nü imzaladı.

Beraberindeki 90 kişilik heyetle Türkiye’deki temaslarını sürdüren Aşağı Saksonya Başbakanı Stefan Weil Ankara’dan sonra geçtiği Konya’da bir ön anlaşma imzaladı. Weil, Konya Valisi Muammer Erol ile ana konularını ekonomi, araştırma ve eğitimin oluşturduğu iyi niyet anlaşmasını imzalarken, Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Stefan Schostok ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek Konya-Hannover Kardeş Şehir Ön Protokolü’nü imzaladı.

Başbakan Weil’in imzaladığı anlaşmanın başlıklarını şu maddeler oluşturuyor: Ekonomik düzeyde işbirliğini teşvik, pazar aramada karşılıklı destek, karşılıklı iş heyetlerini karşılama, bilimsel düzeyde işbirliğini teşvik, uluslararasılaşma ve küreselleşme amaçlarını karşılama, Konya ile Osnabrück üniversiteleri arasındaki işbirliği, araştırma ve teknoloji alanlarında ortak çalışmalar, eğitim alanında öğrenci değişimi, öğretim ve bilimsel işbirliği ve kültürler arası diyaloğu teşvik, meslek eğitimi.

Anlaşmanın koordinatörlüğünü Konya Vali Yardımcısı Bekir Yılmaz yürütecek. Anlaşmanın imzalanmasından sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasındaki ilişkiler gibi karşılıklı anlayış ve dostluk bağlarının gelişmesi, ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi ve aynı zamanda bölge çıkarlarının desteklenmesi için işbirliği anlaşmasına varıldığı ifade edildi. Weil, her iki ülke ve bölgenin ekonomik alanda son derece başarılı olduğu için büyük bir zevkle işbirliğine gideceklerini söylerken, Vali Erol Türk-Alman ilişkilerinin iki ülkenin insanlarını birbirine yakınlaştıracak köklü bir tarihi olduğunu ifade etti.

Kardeş Şehir Ön Protokolün’ün imzalanmasında ise Konya ve Hannover belediye başkanlarının yanı sıra Aşağı Saksonya milletvekilleri Mustafa Erkan, Belit Nejat Onay da hazır bulundu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek konuşmasında kardeş şehir ilişkisinin Konya’nın uluslararası vizyonuna katkıda bulunacağını söyledi. Konya’nın tarihi ve ekonomisi hakkında bilgi veren Akyürek, uluslararası alanda yeni adımlar attıklarını söyledi.

Dünya Tarihi Şehirler Birliği Yönetim Kurulu’nda Türkiye’yi temsil ettiklerini anlatan Akyürek, “Aynı zamanda Dünya İpekyolu Şehirler Birliği’nin kurucu üyesi ve yönetim kurulu üyesiyiz. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği’nin de bölge eş başkanıyız. Belediyelerimizin bu işbirliğinden karşılıklı olarak istifade edeceğine inanıyorum” dedi.

İşbirliğinin Almanya’da yaşayan Konyalılar ve diğer Türk vatandaşları açısından da önemli olduğunu kaydeden belediye başkanı, “Almanya’da çalışıp emekli olan Konyalılarla ilgili uyum çalışmalarımızın kardeş şehir ilişkimize katkıda bulunacağını düşünüyorum. İşbirliğinin, şehircilik, mesleki eğitim, yenilebilir enerji ve çevreci belediyecilik anlayışı açısından iyilikler getirmesini diliyorum” dedi.

Hannover Belediye Başkanı Stefan Schostok ise, kardeşlik ilişkileri kapsamında ekonomik ilişkilerin yanı sıra bilimsel gelişmeler, spor ve kültür etkinliklerine de yer vereceklerini söyledi. İşbirliğinin her iki şehirde yaşayan insanlar için önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Schostok, Hannover bölgesinde 25 bin Türk pasaportu taşıyan insan bulunduğunu, Konya’ya daha büyük heyetlerle gelip somut olarak neler yapılabileceğini görüşmek istediklerini ifade etti. CİHAN

Yorumlar