Aşağı Saksonya Başbakanı: Türkiye'yle ilişkileri geliştirmenin yollarını aradık

Aşağı Saksonya Başbakanı ve Eyalet Temsilciler Başkanı Stephan Weil, Türkiye’deki ziyaretlerini üst düzey ve yoğun bir temas trafiğinin ardından tamamladı. 90 kişilik heyetle Cumhurbaşkanı, Başbakan ve beş bakanla görüşen Weil, bu...

Google Haberlere Abone ol
Aşağı Saksonya Başbakanı: Türkiye'yle ilişkileri geliştirmenin yollarını aradık

Aşağı Saksonya Başbakanı ve Eyalet Temsilciler Başkanı Stephan Weil, Türkiye’deki ziyaretlerini üst düzey ve yoğun bir temas trafiğinin ardından tamamladı. 90 kişilik heyetle Cumhurbaşkanı, Başbakan ve beş bakanla görüşen Weil, bu yoğunluğu Türkiye’nin Almanya’ya gösterdiği ilgiye bağladı. Türkiye ile Almanya’nın adeta ayrılmaz bir ikili olduğunu söyleyen Weil, ilişkileri daha da geliştirmenin yollarını aradıklarını dile getirdi.

Stephan Weil, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra bir hafta içinde biri başbakan yardımcısı beş bakan, Diyanet İşleri Başkanı, TOBB ve Ticaret ve Sanayi Odaları başkanları, Konya Valisi ve belediye başkanı ile görüşme gerçekleştirdi. Aşağı Saksonya Başbakanı ve Eyalet Temsilciler Başkanı Stephan Weil, Türkiye’de diplomasi tarihinde pek yaşanmayan görüşme trafiği yaşadı. Weil, "Olağanüstü bu durum Türkiye’nin Almanya’ya ilgisini gösteriyor." dedi.

90 kişilik delegasyonla temaslarda bulunmak için 4 Mayıs'tan bu yana Türkiye’de bulunan gelen Aşağı Saksonya Başbakanı ve Eyalet Temsilciler Meclisi Başkanı Weil, ziyaretini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la görüşmesiyle tamamladı. İlk görüşmeyi Gül ile yapan konuk başbakan, görüşmeden çok memnun kaldığını söyledi. Weil, görüşmede iki ülke ilişkilerinin derinleştirilmesi, geliştirilmesi ve yatırımlar gibi konuların ele alındığını söyledi. Daha sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşen Weil, bu görüşmede ise vize, gümrük birliği ve ekonomik konuların görüşüldüğünü belirtti.

Türkiye ziyaretini Başbakan Erdoğan ile tamamlayan Weil, görüşmenin çok açık, içerikli ve dostça bir görüşme olduğunu kaydetti. Kritik konulara da değinildiğini kaydeden konuk Başbakan şöyle konuştu: "Bu görüşmede Erdoğan Türk-Alman ilişkilerinin önemine dikkat çekerken, ben de kendisine iki ülke arasındaki ilişkilerin son 10 yılda daha yoğun, daha kuvvetli olduğunu belirttim. Başbakan Erdoğan Türkiye’nin AB üyeliğini büyük bir politik hedef olarak görüyor. Bunun için de 23. ve 24. fasılların bir an önce açılmasını istiyor."

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile olan tartışmayı da görüştüklerini aktaran Weil, "Başbakan kendi açısından olayı değerlendirdi ve bu tartışmayı devam ettirme niyetinde olmadığını belirtti. Onun dışında cezvaevindeki gazetecileri ve internet kısıtlamasını görüştük." dedi. Görüşmelerin olağanüstü olduğunu kaydeden Weil, gördüğü yoğun ilgiden çok memnun kaldığını söyledi. Weil, "Bu durum Türkiye’nin Almanya’ya yoğun ilgisi olduğunu gösteriyor. Biz bundan sonra ilişkileri nasıl geliştirir, ilerletiriz onu tespit etmeye çalışıyoruz. Çünkü Türkiye Almanya adeta ayrılmaz ikili." açıklamasında bulundu.

Ziyaretin ikinci durağı olan Konya’da iki gün kalan konuk başbakan, Konya valisi, belediye başkanı, Konyaspor başkanı, Konya Ticaret ve Sanayi Odası başkanları ile görüştü. Görüşmeler sonrası Konya ile Hannover arasında kardeş şehir ön anlaşması, Konya Aşağı Saksonya arası ekonomi, eğitim ve araştırma konularında ortak çalışma ve Selçuk Üniversitesi ile Osnabrück Yüksek Okulu arasında özellikle araştırma, öğrenci değişimi konularını oluşturan ortak proje anlaşması imzalandı. Konyaspor ve Tayfun Korkut’un çalıştırdığı Hannover 96 takımları arasında ortak projeler yapılabileceği konuşuldu. CİHAN

Yorumlar