Arap uzmanlar: Erdoğan ve AK Parti Arap âlemindeki eski parlak dönemini kaybetti

Türkiye'deki son gelişmeleri yakından takip eden Arap uzmanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetinin Arap dünyasındaki eski parlak dönemini kaybettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Arap uzmanlar: Erdoğan ve AK Parti Arap âlemindeki eski parlak dönemini kaybetti

Türkiye'deki son gelişmeleri yakından takip eden Arap uzmanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetinin Arap dünyasındaki eski parlak dönemini kaybettiğini söyledi. Ortadoğu uzmanı ve aynı zamanda Londra'da yayınlanan El Hayat Gazetesi Yazarı Abdulvehhab Bedirhan, AK Parti hükümetinin Ortadoğu'da izlediği politikaların yanı sıra iç yönetimde de karanlık yönlerinin ortaya çıkması üzerine Arap âlemindeki eski önemini yitirdiğini kaydetti. Kuveyt'te yayınlanan El Nahar gazetesi Editörü Nadia Sheki ise Başbakan Erdoğan'ın yolsuzluk ve rüşvet iddialarının üzerine gitmediğini söyledi. Arap ülkelerinin AK Parti'de yaşanan çatlaktan sonra Türkiye'ye eski nazarla bakmadığını belirten Ortadoğu siyaseti uzmanı ve aynı zamanda Londra'da öğretim görevlisi olan Dr. Sait Shehata, Erdoğan ve AK Parti tecrübesinin Arap-İslam halkı için ilk başta ümit oluşturduğunu; ancak bunun daha sonra sekteye uğradığını ifade etti.

“İSLAM LİDERİ” GİBİ GELMİŞTİ, AMA…

Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarıyla ilgili süreç Arap dünyasında da ilgiyle takip ediliyor. Türk dış politikası ve 17 Aralık sürecini değerlendiren Arap kanaat lideri ve aynı zamanda Londra'da yayımlanan El Hayat Gazetesi Yazarı Abdulvehhab Bedirhan, AK Parti'nin şu anda bir değişim sürecinden geçtiğini ifade etti. İktidar partisinde olumsuz bir gidişatın hakim olduğunu söyleyen Bedirhan, Ortadoğu’da daha önce “İslam lideri” olarak görülen Erdoğan'a ve Türkiye'ye karşı Arapların bakış açılarında köklü değişiklikler meydana geldiğini kaydetti.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Arap uzmanlardan Abdulvehhab Bedirhan, Türk hükümetinin bazı müttefiklerini; bunların en başında da Hizmet Hareketi’ni küstürmesinin, önümüzdeki seçimlerde aynı başarıyı yakalayamamasına sebebiyet vereceğini vurguladı.

AK PARTİ, ARAP ÜLKELERİ İÇİN ARTIK ROL MODEL DEĞİL

AK Parti'nin parlamentoda eskiden olduğu gibi çoğunluğu elde edemeyeceğini savunan Bedirhan, bu partinin artık Arap ülkeleri için rol model teşkil etmediğini belirtti. Arap dünyasının İslam ile demokrasinin bir arada yaşayabileceği tezinin gerçekliğini ölçmek için bir beklenti içerisinde olduğunu söyleyen Bedirhan, AK Parti, Türkiye'deki siyasal İslam’ın temsilcisi olarak medyaya çıktığında buna uygun bir zemin vardı. Dolayısıyla yönetimde ve ekonomide belli başarılar elde etti. Bundan dolayı AK parti modeli belli oranda dikkatleri üzerine çekti. Ancak aynı konu Arap dünyası için geçerli değil; çünkü Arap dünyasında henüz zemin buna müsait değildi. Arap dünyasında zeminin değişmesinden sonra da AK Parti'nin dış politikası ve iç yönetimdeki başarısızlıklarının ortaya çıkması üzerine Türkiye'ye ve Erdoğan'a bakış açısı da değişmiş oldu." diye konuştu.

AK PARTİ'NİN KARANLIK YÖNLERİ ORTAYA ÇIKTI; DIŞ POLİTİKASI, TÜRKİYE'YE ZARAR VERİYOR

Başbakan Erdoğan'ın Mısır'da belli bir gruba taraf olması ve Suriye'deki politikalarında başarısız performansından ötürü Araplar için eskisi kadar sevilen bir lider olmaktan çıkmasına sebebiyet verdiğinin altını çizen Bedirhan, yaşanan bu olayların Türkiye'ye her alanda zarar vermeye başladığını kaydetti.

AK Parti yönetimindeki hükümetin, Ortadoğu'daki başarısızlıklarıyla birlikte karanlık yönlerinin de ortaya çıkmaya başladığını belirten Bedirhan, "Bu sebeplerle artık Erdoğan ve AK parti hükümeti Arap dünyasında eski parlak dönemini kaybetti. İslam ve Arap dünyasının kendisine örnek olacağı bir ülke konumunun dışına çıkan Türkiye'ye bu sebeple bakış açısı değişti." şeklinde konuştu.

SHEKİ: ERDOĞAN, RÜŞVET İDDİALARININ ÜZERİNE GERÇEK MANADA GİTMİYOR

Kuveyt'te yayınlanan El Nahar gazetesi Editörü Nadia Sheki ise Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'yi derinden sarsan yolsuzluk ve rüşvet iddialarının üzerine gerçek manada gitmediğini söyledi. Sheki, Erdoğan'ın Arap camiasında, Türk halkına söz verdiği gibi adalet ve kalkınmanın sağlanması yönündeki söylemlerin aksine, yolsuzluğa bulaşmış birisi olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Türkiye'deki rüşvet ve yolsuzluk iddialarının Arap kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını bildiren Nadia Sheki, Başbakan Erdoğan'ın partisinin yolsuzluğa bulaşmış bir parti olarak görüldüğünü dile getirdi. Sheki, yolsuzluk iddialarının üzerine gerçek manada gidilmediğini söyledi.

AK PARTİ'NİN GİDİŞATI KÖTÜ; ERDOĞAN DESTEKÇİLERİ AZALDI

AK Parti'nin bazı milletvekillerinin karıştığı, özellikle de başbakanın oğlunun da aralarında bulunduğu yolsuzluk ve rüşvet iddialarının Arap camiasında çok yakından takip edildiğini belirten Nadi Sheki, AK Parti'nin yönetime ilk geldiği yılların aksine son dönemlerde bir o kadar da kötü gidişata girdiğini söyledi.

İlk 4 yıllık süreçte AK Parti'nin Arap dünyasıyla çok iyi ilişkiler kurduğuna vurgu yapan Nadia Sheki, özellikle Osmanlı Devleti'nin yıkılmasının ardından Erdoğan'ın ilk yıllarda ortaya koymuş olduğu bu yakınlaşma politikasının daha önceden görülmemiş bir şekilde ortaya çıktığını savundu.

ERDOĞAN, KENDİ DEĞERLERİNİN AKSİNE HAREKET ETTİ

İlk yıllardaki bu baharın Türkiye'nin izlediği Ortadoğu politikalarıyla tam tersine döndüğünü belirten Arap gazeteci, bu durumun Erdoğan'ın birçok destekçisini kaybetmesine sebebiyet verdiğinin altını çizdi.

Yaklaşan seçimlerle AK Parti'nin büyük zorluklar çekeceğini kaydeden Arap gazeteci, hem parti içerisinde hem de parti dışında Erdoğan'ın büyük karşı koymalara maruz kalacağını kaydetti. Sheki, "Erdoğan, parti içerisinden kendisinin ortaya koyduğu ve vaat ettiği değerlerin aksine hareket etmiş bir imaj oluşturdu. Bu durum da kendisine ve partiye büyük bir olumsuzluk yaşatabilir." diye konuştu.

SHEHATA: ARAP ÜLKELERİ ARTIK TÜRKİYE'YE ESKİ NAZARLA BAKMIYOR

Ortadoğu siyaseti uzmanı ve aynı zamanda Londra'da öğretim görevlisi olan Dr. Sait Shehata ise Başbakan Erdoğan ve AK Parti tecrübesinin Arap ve İslam halkı için ilk başta bir ümit oluşturduğunu; ancak daha sonra bunun sekteye uğradığını ifade etti.

Türkiye'nin Mısır ve Suriye problemlerinde olduğu gibi Arap dünyasının işlerine iyice karışmasının diğer bölgesel güçlere de rahatsızlık verdiğini aktaran Shehata, son gelişmelerin ardından Arapların Türkiye örneğinden “hızla soğumaya başladığını” savundu.

İran, Suriye, Mısır ve diğer devletlerin artık Türkiye'ye eski nazarla bakmadığını söyleyen Shehata, yolsuzluk dosyası, Gezi Parkı protestolarında olduğu gibi içeride birtakım kırılma ve bölünmelerin meydana gelmesinin de Erdoğan'ın Ortadoğu’da eski prestijini kaybettiğinin göstergesi olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar