Arap ülkeleri Türkiye üzerinden Suriye'ye girecek

Suriye'ye kara askeri gönderme mesajı veren Suudi Arabistan'ın Türkiye üzerinden sevkiyat yapacağı iddia ediliyor. İddiaya göre Türkiye üzerinden Suriye'ye girecek ülkeler arasında Mısır, Ürdün ve körfez ülkeleri de yer alıyor

Google Haberlere Abone ol
Arap ülkeleri Türkiye üzerinden Suriye'ye girecek

Son Haberler

Suriye'de rejim güçleri stratejik bölgelerde Rus hava desteğiyle ilerlerken Suudi Arabistan'ın 'IŞİD ile mücadele' kapsamında Suriye'ye 150 bin askerlik ordu gönderme programı yürüttüğü iddia edildi.

CNN Arabic kanalının ismini gizli tuttuğu Suudi yetkililere göre çoğunluğunu Suudilerin kişilerin oluşturduğu orduda Mısır, Ürdün ve Sudan askerleri bulunuyor.

KÖRFEZ ÜLKELERİ DE YER ALIYOR

Türkiye, Fas, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve BAE de gerekli eğitimleri verdikten sonra operasyona katılmak üzere S. Arabistan'a birlikler gönderecek. Suriye'nin kuzeyine Türkiye üzerinden girecek birliklerin yürüteceği operasyonlar için ortak bir komuta merkezi oluşturulacağı da ileri sürüldü.

Asya ülkelerinden Malezya, Endonezya ve Brunei'nin de orduda yer alacakları ancak bu üçlü gücün, ayrı bir komutanlığa dahil olacağı bildirilirken ayrıntılarla ilgili henüz bilgi verilmediği de kaydedildi.

ERDOĞAN'DAN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Suriye'ye konusunda geniş kapsamlı güvenlik toplantıları düzenlemeye hazırlandıklarını söyledi.

Güney Amerika ziyareti dönüşü uçakta açıklamalarda bulunan Erdoğan, konuyla ilgili şunları söyledi:

Yakın mesai arkadaşlarıma da söyledim. Döner dönmez, dar kapsamlı bir güvenlik toplantısı yapılmalı. Hassas konularımızı orada değerlendireceğiz. Irak’ta düşülen hataya Suriye’de düşmek istemiyoruz. Ben 1 Mart tezkeresinin yanındaydım, karşı olanlar bunu söylemediler. Birileri de gizli kulisler attılar. O insanların kimler olduğunu sizler araştırır bulursunuz. 1 Mart tezkeresinde Türkiye Irak’ta olsaydı Irak’ın durum böyle olmazdı. Çıkacak netice Türkiye’yi masaya getirecekti. O zaman Bush, benimle yaptığı görüşmelerde bir ricada bulundu. Ama maalesef biz kendi arkadaşlarımızın yanlışıyla baş başa kaldık. Sonra başbakan oldum, tekrar ricada bulundu ve tezkere geçti. O zaman da Kuzey Irak’taki Kürt kardeşlerimiz oraya girmemizi istemediler. Biz de dedik ki istenmediğimiz yere girmeyiz. Ufku görmek çok önemli. Şimdi Suriye’de de, bu iş ancak bir yere kadar böyle gider. Hassasiyetlerimizi Türkiye olarak korumak zorundayız. Bu hava sahası, aynı zamanda NATO hava sahasıdır. Onlar da gerekli adımları atmak durumundadır. Bunlar aynı zamanda herkes için bir test niteliği taşıyor.”

"GEREKEN NEYSE YAPILIR"

“(Türkiye ani bir hareketle karşı karşıya kalabilir mi; böyle bir fiili duruma karşı neler yapılabilir?) Bu tür şeyler konuşulmaz, gerektiğinde gereken neyse yapılır. Şu anda biz bütün güvenlik güçlerimizle, her şeyimizle tüm ihtimallere karşı hazır durumdayız. Kimsenin endişesi olmasın.”

"TSK HER TÜRLÜ YETKİYE SAHİP"

“(Bir Suriye tezkeresi gündeme gelir mi?) Ülkemize yönelik tehditlere karşı Silahlı Kuvvetlerimiz her türlü yetkiye zaten sahip durumda. Ulusal güvenliğimiz açısından bir sıkıntı yok. (Suriye’de çözüm için tarih vermek mümkün mü?) Bu işlerin tarihi olmaz. Nitekim Suriye krizinde de çok farklı şeyler düşünülüyordu ama olay halihazırda beş yılı aşmış vaziyette.”

ULUSLARARASI TOPLUMLA BİRLİKTE

“(Türkiye bu konuda tek başına bir şey yapmayı da düşünebilir mi?) Meseleyi uluslararası toplumla birlikte, ittifaklar ile götürme gayretindeyiz. Ulusal güvenliğimize yönelik tüm tehditlere karşı teyakkuz halinde olmak, gerekeni yapmak durumundayız. Gelişmeleri yakinen takip ediyoruz.”

Yorumlar